latinica  ћирилица
26/03/2019 |  18:27 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Okončana kriza na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu uspješno su završeni prijevremeni izbori za Studentski parlament. Rezultati zvanično nisu objavljeni, ali veliki odziv studenata, zakonitost i javnost izbornog procesa potvrda su legaliteta, juče biranih, studentskih predstavnika. Nakon krize, koja je protresla Univerzitet, studenti i profesori, ali i resorno ministarstvo očekuju pozitivnu priču, jačanje ugleda nedavno reakreditovanog Univerziteta.

Studentski protesti, zahtjevi za smjenu i javno blaćenje rektora i uprave Univerziteta, prijetnje krivičnim prijavama  nimalo lijepe slike protekle nedjelje plasirane su u javnost sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ipak, ako je to bio jedini način da prvi put studenti svoj parlament biraju javno onda se za jučerašnje izbore smije tvrditi da su uspjeli.

- Izborni rezultat će zapravo pokazati ko su pravi legalni i legitimni predstavnici. Ukoliko to jesu oni, ljudi koji su protestovali, ja kao student ću da stanem iza njih, jer to su moji studentski predstavnici, ovo su bili legalni i transparentni izbori - kaže Filip Matić, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

A kada se nakon žalbenog roka utvrde i objave imena budućih članova studentskog parlamenta, predstoji izrada statuta, koji do sada nije postojao i u skladu sa zakonom registracija studentskog parlamenta u resornom ministarstvu i sudu. Tek potom delegiraće se studenti u senat, upravni odbor i druga tijela Univerziteta.

- Glavni ciljevi moraju biti podizanje studentskog standarda i razni programi kojima ćemo privući što veći broj maturanata da baš upišu naš univerzitet - ističe Stefan Sljepčević, student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Matić vjeruje da su izbori pozitivna stvar za Univerzitet.

- Ako krenemo sa pravim aktivnostima vjerujem da su ovi izbori i ovaj haos zapravo jedna konstruktivna stvar i temelj za gradnju Univerziteta - poručuje Matić.

I u resornom ministarstvu očekuju vraćanje studenskog aktivizma u okvire zakona.

- Izražavam nadu da će se sada, kada su rezultati već jasni, iako još uvijek nisu objavljeni, stanje i ono što je bilo problematično na Univerzitatu i što je eskaliralo proteklih sedmica, jednostavno da se vrati u zakonske okvire - poručuje Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Rajčević je i ranije rekao da se u autonomiju Univerziteta i izbor rektora neće miješati, ali i da radom dosadašnje uprave nije zadovoljan.

Aktuelni rektor Stevo Pašalić saopštio je da je spreman da se povuče sa funkcije rektora, ali na sjednici Senata Univerziteta, kada on bude konstituisan sa legalnim i legitimnim predstavnicima studenata.

Ostaje i da se utvrdi da li je i izbor Pašalićevog nasljednika profesora Branka Krsmanovića za rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu sporan, jer biran je u decembru, kada su u Senatu Univerziteta sjedili studentski predstavnici kojima je republička prosvjetna inspekcija osporila legitimitet.