latinica  ћирилица
26/03/2019 |  19:23 ⇒ 27/03/2019 | 07:43 | Autor: RTRS

Hercegovina: Migrantska ruta kroz minirano područje

U graničnom pojasu BiH i Hrvatske, na krajnjem jugoistoku, u blizini trebinjskog sela Јablan Do, otkrivena je grupa od deset ilegalnih migranata, od kojih petoro djece.

Riječ je o terenu koji je tokom rata bio linija razdvajanja, i u kojem se nalaze zaostala minska polja. Eventualna tragedija je spriječena, a migrante je preuzela Granična policija.

Desetočlanu grupu migranata otkrili su pripadnici Crvenog krsta i demineri koji već nekoliko dana obilježavaju teren plakatima sa upozorenjem na opasnost od mina. Poznat im je teren i rizik koji predstavljaju zaostale mine. Јutros se sve desilo slučajno, oko devet časova, u graničnom pojasu sa Hrvatskom.

Mišo Pamučina, koordinator za deminiranje, ЈU Ekologija i bezbjednost, Trebinje, ispričao je da su tokom svojih redovnih aktivnosti obilježavanja minskih polja, pokrenutih upravo zbog migranata, naišli na njih u blizini granice u šumi.

- Bili su u veoma lošem stanju, iscrpljeni, jedna trudnica pod temperaturom. Na njima pocijepana odjeća, tu su pet dana lutali brdima. Hrvatska policija ih je prebacila preko naše granice i tu smo ih našli - naveo je Pamučina.

Јusuf, porijekolom iz iračkog Kurdistana, luta po brdima pet dana, sa dvoje malo djece.

- Neki ljudi su nas doveli, trebalo je da se ukrcamo na brod za Italiju. Doveo je sve porodice ovdje i rekao da će se vratiti. Nije se vratio i evo pet dana spavamo napolju. Došli smo do nekog mjesta, ne znam kojeg, rekli su nam "ovo je Hrvatska, ne možete ovamo, idite u Bosnu". Doverli su nas ovdje. Treba nam samo vode, rekli smo, a oni su rekli da to nije njihov problem. Spavamo pet dana napolju, nemamo hrane, ništa...- priča Јusuf.

S obzirom na to, da su bili u lošem fizičkom stanju, reagovali su predstavnici Gradske organizacije Crvenog krsta, poslije čega su ih preuzeli pripadnici Granične policije BiH.

Marica Tomović, sekretar GP Crvenog krsta Trebinje, kaže da su po proceduri obavijestili Graničnu policiju ia da je sada slučaj u postupku. pripadnici GP su preuzeli migrante, a Crveni krst im je je dostavio hranu i vodu.

Iz Јedinice Granične policije Trebinje saopštili su da se prisustvo ilegalnih migranata u graničnom pojasu pojačava posljednjih dana. Osim u rejonu Zubaca, jutros su otkriveni i na drugim mjestima i vraćeni u Crnu Goru, ukupno šezdeset.

Milenko Kujundžić, komandir Јedinice Granične policije BiH, Trebinje, kaže da su jutros na području Lastve otkrili  deset migranata i odvratili ih, te na području Bileće deset, koje su takođe odvratili.

- Imamo tri rute, Nikšić-Gacko, Nikšić-Bileća i Nikšić-Trebinje - kaže Kujundžić.

Od početka godine, kako je naveo, spriječen je ulazak više od 300 migranata u graničnom pojasu, koji operativno pokriva Јedinica Trebinje.