latinica  ћирилица
27/03/2019 |  15:48 | Autor: SRNA

Odredu "El mudžahedin" bili potčinjeni neki vojnici iz 35. divizije

U nastavku suđenja bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, Tužilaštvo je predočilo dokument kojim se jedinicama iz sastava 35. divizije tog korpusa naređuje da određeni broj vojnika stave na raspolaganje odredu "El mudžahedin".
Mahmuljin - suđenje - Foto: RTRS
Mahmuljin - suđenjeFoto: RTRS

U tom dokumentu, koji je potpisao nekadašnji komandant 35. divizije Fadil Hasanagić, precizirano je koja će jedinica koliko vojnika ustupiti odredu "El mudžahedin" i koliko će ih staviti u rezervu ukoliko bi ovaj odred zatražio dodatne snage.

Tužilac Sedin Idrizović predstavio je dokument kojim se na raspoalaganje odredu "El mudžahedin" stavljaju dva tenka "T34" i jedan "T55". Ovi tenkovi dejstvovali su u skladu sa potrebama "El mudžahedina", dok je samo Hasanagić mogao izdati naredbu o njihovom pomjeranju.

Na današnjem ročištu, svjedok odbrane - nekadašnji komandant 4. manevarskog bataljona iz sastava 35. divizije Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Haris Ćatić rekao je da, koliko se sjeća, sastancima kod komandanta 35. divizije kojima je prisustvovao nije bilo predstavnika odreda "El mudžahedin".

Ćatić tvrdi da nije imao kontakte i razmjenu informacija sa odredom "El mudžahedin", kako je to bila praksa sa ostalim jedinicama, jer, kako navodi, nije znao sa kim bi tamo komunicirao i kakva je unutrašnja struktura.

Prema njegovim riječima, 4. manevarski bataljon bio je direktno potčinjen komandantu 35. divizije, osim za vrijeme akcije deblokade Sarajeva, kada je na mjesec dana bio direktno pod komandom Trećeg korpusa.

- Ne sjećam se da je u operaciji deblokade Sarajeva učestvovao odred "El mudžahedin" - naveo je Ćatić.

Svjedok je rekao da na referisanjima kod komandanta 35. divizije nikada nije bilo riječi o zarobljenicima koje su oteli pripadnici odreda "El mudžahedin", već da je za to čuo od Mahmuljina poslije rata, kada su sjedili u hotelu Kristal u Zavidovićima.

On tvrdi da su pripadnici tog odreda "bili dobri borci i da su postigli određene rezultate", te da su "lokalnom stanovništvu ulivali osjećaj sigurnosti", što je u suprotnosti sa ranijim svjedočenjima nekih svjedoka, koji su govorili da se lokalno stanovništvo plašilo pripadnika odreda "El mudžahedin".

Na pitanje optuženog Mahmuljina, šta bi se dogodilo da se ušlo u vojni sukob sa odredom "El mudžahedin", Ćatić je odgovorio da bi to bila katastrofa.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Naredno ročište zakazano za 3. april u 9.00 časova.