latinica  ћирилица
27/03/2019 |  19:16 ⇒ 28/03/2019 | 00:17 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH ne može da promijeni istorijsku činjenicu

Ustavni sud BiH trebalo bi na plenarnoj sjednici da razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike Srpske, koji je uputio dio bošnjačkih i hrvatskih članova starog saziva Vijeća naroda Srpske. Republički parlament traži odbacivanje zahtjeva kao neosnovanog, jer je Srpska izvršila raniju odluku Suda BiH.

I Ustavni sud Srpske ranije je odlučio da novim zakonom nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog i hrvatskog naroda. Zvaničnici Srpske i srpski pravnici jedinstveni - u pitanju je politička farsa. Poručuju, kakva god odluka bila, Srpska neće odustati od proslave 9.januara - Dana Republike.

U Ustavnom sudu BiH nisu bili govorljivi uoči plenarne sjednice, na čijem je planiranom dnevnom redu Zakon o Danu Republike Srpske.

- U ovom momentu apsolutno ništa više ne mogu reći, osim da je u prijedlogu dnevnog reda. Da li će biti usvojeno, to je sve stvar svih sudija - rekao je Zvonko Mijan, registrar Suda BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike, u januaru prošle godine, zatražilo je devet od 17 bošnjačkih i hrvatskih delegata starog saziva Vijeća naroda.

Nije im se svidjela formulacija da se "na osnovu potvrđene volje građana Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike i da se obilježava i praznuje kao sekularni praznik".

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović kaže da je Zakon o Danu Republike Srpske u skladu sa Ustavom, te da proslava 9. januara ne ugrožava pripadnike bilo kojeg naroda.

Odgovorio je i tim srpskih pravnika i akademika. 9. januar je istorijski datum nastanka, u Dejtonu međunarodno priznate Republike Srpske. Njegova proslava nikoga ne vrijeđa – a istorija se ne prepravlja pamfletima.

- Ovdje se radi o jednom političkom aktu, pamfletu gdje se želi zadirati u istorijske činjenice, a nikakva pravna argumentacija ne stoji. Ovdje nema nikakve povrede niti Ustava BiH niti eventualno Konvencije o zaštiti ljudskih prava - istakao je Milan Petković, potpredsjednik NSRS.

Ispoštovala je Srpska i odluku Ustavnog suda iz 2015. godine kojom je dio odredbe Zakona o praznicima proglašen neustavnim i kao produkt je upravo i nastao Zakon o Danu Republike.

- Prema tome, sada ponovo pokretati to, je samo jedna politička farsa. I mislim da bi bilo najbolje da se Ustavni sud proglasi nenadležnim. Ako budu i dalje insistirali i ostali pri nekim drugim rješenjima onda je to definitivna potvrda da je Ustavni sud politički sud i da on se ne bavi pravnim pitanjima - smatra Rajko Kuzmanović, koordinator tima.

No ne treba zaboraviti da u Ustavnom sudu i sjede političari! Bivši ili još aktuelni. Prije nego su obukli sudijske toge Seada Palavrić i Mirsad Ćeman, zajedno sa stranačkim kolegom, pa potom liderom Bakirom Izetbegoviće, u parlamentarnim klupama, otimali su nadležnosti i obilježja Republike Srpske. Političkim manifestima borili se za centralizovanu BiH i protiv svega što ima predznak srpski.

Posljednjih godina sa sudijama iz Makedonije, Italije i Moldavije, i uglavnom preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija tumače Ustav i zakone i kroje sudbine.

Preglasavanjem su na zahtjev "vječnog apelanta" Izetbegovića, i već pomenuti dio Zakona o praznicima Srpske proglasili su neustavnim. No još tada je makedonski sudija Margarita Nikolovska ustvrdila kako nije narodu i Srpskoj osporeno pravo da Dan Republike Srpske proslavlja devetog januara.

- Nije, nije tačno. Mislim da, očigledno ili niste dobro pročitali odluku, ili niste shvatili. Niko ga nije ni ukinuo! To usklađivanje je nešto što treba da se ima u prepisci. Niko ga nije ukinuo! - govorila je Nikolovska 2005. godine.

U Sarajevu, je očigledno ova odluka Ustavnog suda, ostala nepročitana! Kao i novi sa odlukom, usklađeni Zakon o Danu Republike. Do 2015. gradu na Miljacki, smetao je vjerski dio proslave. Nakon toga, "neobaviješteni" ideolozi presuđivali su i prije presude! 9. januar neustavnim proglašavali. Iz Srpske, međutim, jasna poruka.

- Ni jedna sudska odluka ne može da promijeni istorijsku činjenicu, a 9. januar je istorijska činjenica. Siguran sam da će Republika Srpska i poslije bilo kakve odluke Suda nastaviti da slavi svoj Dan - zaključio je Nedeljko Čubrilović, predjednik Nartodne skupštine Republike Srpske.

Da li će revnosne sudije poštovati istoriju! Ili bar svoja ranija tumačenja Ustava, Zakona i Konvencija!? A tumačili su ih, primjera radi, kada je 30 poslanika Srpske podnijelo apelaciju da se neustavnim proglasi obilježavanje u Federaciji, 1. marta kao dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao dana državnosti. Tada su sudije, apelaciju odbacile kao neosnovanu! Šta će učiniti sada?