latinica  ћирилица
28/03/2019 |  15:52 ⇒ 21:54 | Autor: RTRS

Za rješavanje izbjegličkih pitanja 6,3 miliona KM

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici ovogodišnji Program rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za šta će biti izdvojeno 6,3 miliona KM.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Osnovni cilj utvrđen Programom je omogućavanje ostvarivanja prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika iz Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, Revidirane Strategije za provođenje ovog aneksa i prava utvrđena Zakonom o raseljenim licima, povratnicima i izbjeglicama u Republiku Srpsku.

Programom je predviđeno pružanje pomoći u obnovi stambenih jedinica, infrastrukture, komunalnih i vjerskih objekata, obezbjeđenju svih vidova alternativnog smještaja, obezbjeđenju zdravstvenog osiguranja za porodice izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, a koje nisu osigurane po nekom drugom osnovu, ekonomskoj podršci u procesu integracije, odnosno reintegracije, realizaciji zajedničkih projekata udruživanjem sredstava u Fond za povratak BiH i podršci mjerama migracione politike.

Sredstva se raspoređuju po jedinicama lokalne samouprave za interno raseljena lica, povratak u Republiku Srpsku i povratak u Federaciju BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Informaciju o kapitalnim projektima i drugim investicijama u zdravstvenom sistemu Republike Srpske za 2018. godinu.

Ukupne investicije u 2018. godini iznosile su 84.657.736,80 KM.

Za donacije je izdvojeno 4.858.752,01 KM. Za projekte "Bolnice u Republici Srpskoj" 51.211.636,54 KM, "Јačanje zdravstvenog sektora" 355.051,61 KM, "Izgradnja i opremanje nove bolnice u Istočnom Sarajevu" 26.588.748,39 KM, te "Smanjenja faktora zdravstvenih rizika" 499.056,56 KM.

Za Projekat adaptacija zgrade polikliničkih službi ЈZU izdvojeno je 41.272,69 KM, te za projekat "Mentalno zdravlje u BiH" 1.103.219,00 KM.

Realizacija navedenih kapitalnih projekata u zdravstvenom sistemu Republike Srpske odvija se različitom dinamikom, odnosno određeni kapitalni projekti su završeni, dok je realizacija pojedinih kapitalnih projekata u toku.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske očekuje da će realizacijom kapitalnih ulaganja povećati dostupnost zdravstvene zaštite, smanjiti broj pacijenata liječenih u inostranstvu i povećati efikasnost zdravstvenog sistema uz unapređenje kvaliteta rada.

Vlada Srpske prihvatila je Akcioni plan za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske.

Vlada je zadužila nosioce aktivnosti predviđene Akcionim planom da, uz koordinaciju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, realizuju planirane aktivnosti. Zaduženo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da o realizaciji Akcionog plana izvještava Vladu Republike Srpske.

U ovom Akcionom planu predstavljene su reformske mjere koje je, u skladu sa Programom ekonomskih reformi, potrebno preduzeti u periodu 2019-2021. godina, da bi se uspostavio finansijski održiv zdravstveni sistem u Republici Srpskoj.

Cilj Akcionog plana je uspostavljanje finansijski održivog zdravstvenog sistema, koji efikasnijim pružanjem zdravstvene zaštite poboljšava zdravlje stanovništva i omogućava bolju radnu produktivnost.

Vlada Srpske na današnjoj sjednici donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Strateški razvojni plan Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za period od 2019. do 2023. godine.

Vlada je prihvatila Informaciju o projektu "Izgradnja i opremanje novog objekta, rekonstrukcija, adaptacija i opremanje postojećeg objekta ЈZU bolnice Zvornik" i donijela zaključak kojim daje saglasnost za realizaciju ovog projekta.

Vlada je zadužila ЈZU bolnica Zvornik da izradi ovaj projekat u skladu sa pozitivnim propisima koji uređuju oblast javnih nabavki, te da po završetku o istom upozna Vladu Republike Srpske.

Takođe, zaključkom se zadužuje Republička direkcija za obnovu i izgradnju da izvrši stručno-tehnički uvid u izrađeni projekat, te na isti dostavi svoje mišljenje Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Na osnovu odluke o prihvatanju donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije, zaključen je Sporazum o finansiranju projekta donatorskim sredstvima u okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije između Vlade Srpske - Ministarstva finansija i ЈZU Bolnice Zvornik, a prema kojem Ministarstvo odobrava ЈZU Bolnici Zvornik, kao korisniku namjenskih donatorskih sredstava, iznos od 1.515.768,25 KM za potrebe finansiranja budućeg projekta "Proširenje kapaciteta ЈZU Bolnice Zvornik".

Vlada je prihvatila Informacije o projektu "Modernizacija ЈZU Univerzitetske bolnice u Foči - rekonstrukcija, dogradnja centralnog objekta B i nabavka opreme".

Vlada Srpske donijela je zaključak kojim ovlašćuje v.d. direktora ЈZU Univerzitetske bolnice u Foči da potpiše ugovor za realizaciju ovog projekta sa izabranom najpovoljnijom grupom ponuđača: Medikal d.o.o. Mostar i Srbinjeputevi d.o.o. Foča za ukupnu cijenu ponude od 13.999.648,16 KM bez PDV-a i ponuđenom garancijom na isporučenu i instaliranu opremu od 25 mjeseci.

Vlada Srpske je saglasna da se finansijska sredstva za realizaciju projekta u ukupnom iznosu od 16.379.588,35 KM sa PDV-om, planirana u budžetu Republike Srpske, obezbijede u okviru budžetske stavke Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, a realizuju se u 48 jednakih mjesečnih rata počevši od 1. jula ove godine.

Vlada je zadužila Republičku direkciju za obnovu i izgradnju da vrši stručno-tehnički nadzor na izvođenju radova u realizaciji projekta, te Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da obezbijede finansijske sredstva za realizaciju ovog zaključka.

Vlada Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Republici Srpskoj.

Ovim zakonom uređuje se kritična infrastruktura Republike Srpske, sektori kritične infrastrukture, upravljanje kritičnim infrastrukturama, obaveza izrade analize rizika, bezbjednosnog plana objekata iz sektora kritične infrastrukture, bezbjednosni koordinator i bezbjednosni menadžer za kritičnu infrastrukturu, saradnja u oblasti kritične infrastrukture, postupanje sa zaštićenim podacima, nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, kao i prekršajne odredbe.

Razlog za donošenje Zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Republici Srpskoj sadržan je u činjenici da ne postoji važeći propis koji na jedinstven način uređuje oblast zaštite kritične infrastrukture. 

Vlada Srpske utvrdila je i Nacrt zakona o zaštiti od požara, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Zakonom o javnom redu i miru propisuju se prekršaji javnog reda i mira i prekršajne sankcije koje se izriču počiniocima prekršaja.

Predloženim Zakonom, između ostalog, definiše se odgovornost za prekršaje ugostitelja kao preduzetnika, preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira, te se definiše novi prekršaj "neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira". Propisivanju novog prekršaja na predložen način pristupilo se prvenstveno iz razloga jer se u proteklom periodu dešavalo da su u javnosti u Republici Srpskoj i regionu objavljivani snimci i drugi dokazi o činjenju raznih prekršaja javnog reda i mira sa obilježjem nasilja za koje su odgovorna službena lica imala određena saznanja u trenutku činjenja ili neposredno nakon činjenja, ali nisu učinila ništa da bi učinioci prekršaja bili kažnjeni, a njihovo ponašanje ocijenjeno kao društeno neprihvatljivo i kažnjivo, navedeno je u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o oružju i municiji, kojim se dodatno ukidaju administrativne barijere kada su u pitanju uslovi za nabavljanje oružja.

Utvrđen je i Nacrt zakona o pečatima organa i institucija Republike Srpske.

Vlada Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Vlada je prihvatila Inicijativu za raspuštanje Skupštine opštine Rudo i zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da Inicijativu, u skladu sa zakonom, dostavi Narodnoj skupštini Republike Srpske na dalje postupanje.

Vlada je prihvatila Informaciju o sprovedenim aktivnostima i radu Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj za period januar-decembar 2018. godine i donijela Odluku o usvajanju Operativnog plana za realizaciju Strategije nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj za 2019. godinu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.