latinica  ћирилица
28/03/2019 |  21:47 ⇒ 29/03/2019 | 13:21 | Autor: RTRS

Višković u Pečatu: Cilj Vlade više radnih mjesta i veće plate (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u našem političkom magazinu Pečat da je krajnji cilj Vlade više radnih mjesta i veće plate.
Predsjednik Vlade Radovan Višković gost Pečata - Foto: RTRS
Predsjednik Vlade Radovan Višković gost PečataFoto: RTRS

- U ovom momentu Republika Srpska ima najveći broj zaposlenih, a to je više od 267.000. Imamo egzaktan podatak, to je činjenica. To znači da je prethodna Vlada radila, a i sadašnja radi, sve u pravcu povećanja broja zaposlenih - rekao je Višković.

On je naglasio da je Srpska finansijski stabilna i da nije kreditno prezadužena.

Govoreći o prvih stotinu dana rada Vlade, Višković je podsjetio da je na početku mandata naglasak stavljen na sedam ključnih mjera i da su pomaci u svakoj od njih već vidljivi.

- Vlada je na početku promovisala sedam mjera - povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrede s krajnjim ciljem povećanja plata, održiv ekonomski sistem, efikasan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeno potrebama privrede, demografska politika, inovacije i digitalna ekonomija i razvoj, te evropske integracije i regionalna i međunarodna saradnja. U svakoj od tih sedam mjera napravili smo određene pomake, o kojima će javnost ubrzo biti detaljnije upoznata - rekao je on i dodao da Vlada primjenjuje sve što je rečeno u ekspozeu i promovisano u mjerama ekonomske politike.

Kada je riječ o povećanju prosječne plate, Višković je rekao da je opredjeljenje Vlade da prosječna plata do 2020. godine bude 1.000 KM. Naveo je da nisu realna očekivanja da se to desi ranije, pogotovo kritike da Vlada nije ispunila obećanje u tri mjeseca rada.

- Za stotinu dana nije realno očekivati povećanje prosječne plate na 1.000 KM. To je program i opredjeljenje Vlade i naš cilj i nadam se da će biti realizovan do 2020. godine, ali nikad nije rečeno da će to biti realizovano u stotinu dana - istakao je premijer Srpske.

Višković je rekao da će Republika Srpska u narednom periodu biti veliko gradilište, te da je prioritet izgradnja auto-puta na koridoru Pet ce i povezivanje sa Srbijom.

- Izgradnja auto-puta na koridoru Pet ce, uklapa se u naš strateški cilj, a to je nastavak izgradnje auto-puta od Doboja preko Vukosavlja, Brčkog i dalje prema Bijeljini i povezivanje sa Srbijom - naglasio je on.

Višković je podsjetio da su u energetskom sektoru dogovoreni projekti sa Srbijom - gradnja HE Buk bijela, Paunci, Foča i Dabar.

Premijer Srpske je rekao da je cilj svih tih projekata rast prihoda, kako bi se omogućilo smanjenja direktnih poreza i doprinosa, što je krajnji cilj Vlade. Naveo je da bi privrednici sredstva koja im preostanu nakon toga trebalo da iskoriste za povećanje plata i zaposlenosti.

Višković je najavio u narednih mjesec dana i mjere za smanjenje parafiskalnih nameta.

Kada je riječ o stanju u zdravstvu, premijer Srpske je rekao da je Akcionim planom za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske, koji je Vlada usvojila na današnjoj sjednici, predviđeno saniranje zaostalih obaveza u naredne tri do četiri godine.

- Nadam se da ćemo, u skladu sa tim planom, pokušati da do kraja godine u sistem trezora uvedemo više domova zdravlja, ali da bi se to desilo njihove obaveze moraju biti izmirene. Cilj je da do 2020. godine, 15 do 20 domova zdravlja bude prebačeno na trezorski sistem poslovanja - istakao je on.

Višković je rekao da će nastojanja Vlade podržati i predstavnici Svjetske banke i MMF-a i najavio da će između 10. i 15. aprila boraviti u Vašingtonu na Godišnjoj konfernciji, gdje će razgovarati o temi sanacije zdravstvenog sistema u Republici Srpske.

Govoreći o zahtjevu Sindikata za povećanje plata u oblasti zdravstva, Višković je naveo da je potrebno sprovesti mjere iz Akcionog plana, kako bi se omogućilo povećanje.

- Zamolio bih zdravstvene radnike za strpljenje u zahtjevima za povećanje plata. Moramo prvo provesti Akcioni plan, pa onda doći u poziciju za povećanje plata. Ako bismo sada išli sa povećanjem, došli bi u poziciju da zdravstveni sistem padne na koljena. Ovim mjerama možemo oporaviti zdravstveni sistem, vratiti dugove, pa onda ući u pregovore sa Sindikatom o povećanju plata - rekao je on.

Podsjetio je na ulaganja Vlade u sektor zdravstva, istakavši da je cilj ulaganja u objekte i opremu, unapređenje zdravstvenih usluga i skraćivanje lista čekanja.

- Želimo da svaki građanin, na području od Novog Grada do Trebinja, ima dostupnu zdravstvenu ustanovu koja može na vrijeme da pruži dijagnostičke usluge. Danas smo donijeli odluku da bolnica u Foči potpiše ugovor o adaptaciji i renoviranju centralnog bloka i nabavci opremu. Odobrili smo bolnici u Zvorniku ulazak u proceduru proširenja i nabavke opreme... Znam da ima kritičara koji pitaju zašto se ovoliko ulaže u zdravstvene ustanove i nabavku opreme, ali ovo su ulaganja najveća u 50 godina. UKC je sagrađen i proširen, a i bolnice u Bijeljini, Doboju, Nevesinju, Foči, Istočnom Sarajevu, Zvorniku, a planirana je i gradnja bolnice u Gradišci - naveo je premijer Srpske.

Govoreći o mjeri zaposlenja studenata generacije na oba javna univerziteta, Višković je rekao da je ovom odlukom poslata poruka da Vlada i institucije Srpske brinu o mladima i budućnosti.

- Ovo je 16. saziv Vlade i do sada nismo imali nešto ovako. Studenti generacije, njih 34, dobiće posao. Namjera je da to pretočimo u zakonsku obavezu i da u narednom periodu, ko god bio na čelu i u Vladi, omogući toj djeci radno mjesto, jer oni nisu samo najbolji studenti, već i budućnost Republike Srpske. Ako želimo da sačuvamo Republiku Srpsku, najbolji način za to je ovo - istakao je on.

Višković je naglasio da je najbitnije da mladi i obrazovani ljudi ostanu u Republici Srpskoj.

- To je bila moja jedina molba njima - da ostanu i sva svoja stečena znanja ovdje primjenjuju - poručio je premijer Srpske.

Emisiju Pečat možete da pogledate i ovdje.