latinica  ћирилица
29/03/2019 |  13:46 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

Selak: Niko ne može zabraniti 9. januar

Član Glavnog odbora Socijalističke partije i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak ocijenio je sramnom današnju odluku Ustavnog suda kojom se osporava 9. januar kao Dan Republike Srpske.
Goran Selak - Foto: RTRS
Goran SelakFoto: RTRS

Selak smatra da Ustavni sud BiH nastavlja da donosi političke umjesto pravnih odluka, te da ne vidi način na koji Republika Srpska može da ispoštuje ovakvu i ovako donesenu odluku.

- 9. januar je Dan Republike i slaviće se i dalje, bez obzira na bilo kakve političke odluke domaćih ili stranih sudija. Radi se o potezu Ustavnog suda koji ima najmanje veze sa pravom, ali zato ima veze sa apetitima pojedinih političkih subjekata u BiH. To što bi pojedinci najviše voljeli da nema ni 9. januara ni Republike Srpske, ne znači da Ustavni sud treba da se stavlja u njihovu službu i da ovakvim potezima nanosi štetu i suživotu i napretku na ovim prostorima - kaže Selak.

Uprkos svemu, ističe on, ne vidi način na koji bi mogla biti sprovedena ova odluka.

- Dan Republike nam niko ne može ni oduzet ini zabraniti, pa ni Ustavni sud. Јedino što mogu jeste da potpuno obesmisle sopstvenu ulogu u društvu, što su danas i uspjeli - istakao je Selak.

Povezane vijesti: Ustavni sud BiH ponovo osporio Dan Republike Srpske