latinica  ћирилица
29/03/2019 |  14:07 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja iz Srpske na odluku Ustavnog suda BiH

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu Republike Srpske - 9. januaru. Odredba po kojoj je 9. januar Dan Republike, ukinuta je i određeno je da prestaje da važi narednog dana, od dana objavljivanja odluke u Službenom glasniku BiH. Za zvaničnike Srpske odluka Ustavnog suda BiH dio je orkestrirane aktivnosti protiv Republike Srpske i nije pravna, već politička. Poručuju: Nastavićemo da slavimo 9. januar - Dan Republike Srpske!

Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, istakao da će Narodna skupština Republike Srpske i Vlada kao predlagač očigledno morati da izmijene ili dopune Zakon o Danu Republike Srpske.

- Ustavni sud je donio odluku kada je riječ o ocjeni ustavnosti. Radi se o datumu devetom januaru, i usvojio je njihov zahtjev i proglasio neustavnom odredbu o devetom januaru kao Danu Republike Srpske i poništio tu odredbu i narednog dana, ta će odredba prestati da važi - rekao je je Knežević za N1.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud uopšte se ne upušta u pravo Republike Srpske da proglasi svoj Dan Republike Srpske.

- Takođe, pošto je u odluci rečeno da Republika Srpska ima pravo da organizuje referendum i utvrdi Dan Republike Srpske, međutim ova norma i označeni datum deveti januar, nije ustavna. Znači da će NSRS i Vlada kao predlagač očito morati izmijeniti ili dopuniti Zakon o Danu Republike Srpke. Kako i u kom obimu, to je na vlastima Republike Srpske - dodao je Knežević.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanovićreagujući na današnju odluku, rekla je da je Ustavni sud BiH još jednom dokazao da se pri odlučivanju rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijumima, te da je u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da će se 9. januar i dalje slaviti u Srpskoj i najavio da će parlament uskoro naći adekvatan odgovor na odluku Ustavnog suda BiH.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je u Banjaluci da će Srpska slaviti 9. januar – Dan Republike bez obzira na današnju odluku Ustavnog suda BiH koja je politička, a ne pravna.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je besmisleno ponovo komentarisati politički motivisane odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na obilježavanje Dana Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da narod u Srpskoj neće odustati od proslave Dana Republike, bez obzira na odluke Ustavnog suda BiH.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da će Srpska ostati trajna i neupitna sa svim svojim ustavnim nadležnostima i 9. januarom, rođendanom koji joj niko ne može ukinuti jer tako želi i odlučuje njen narod.

Milunović je ocijenio da je Ustavni sud BiH kao i nebrojeno puta do sada donio odluku protiv interesa srpskog naroda, zasnovanu na provokatorskim i politikantskim zahtjevima bošnjačkih predstavnika.

- Više od 23.000 rodoljuba u odbrambeno-otadžbinskom ratu dalo je život za odbranu njenog postojanja, tako da o tome nema i ne može biti razgovora, niti rasprave - naveo je Milunović u pisanoj izjavi.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da će najnovija odluka Ustavnog Suda BiH,  samo još više ujediniti Srbe u proslavi tog dana.

- Nesporna istorijska činjenica jeste da je 9. januara 1992. godine prgoglašena Republika Srpska, kao znak borbe srpskog naroda za ravnopravnost u BiH - rekao je Savčić.

Srpski predstavnici trebalo bi da napuste zajedničke institucije BiH, ističe predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

- Ovakva odluka Ustavnog suda BiH je neprihvatljiva za srpski narod i interese Republike Srpske, jer se njome ignoriše Srpska i postojanje njenih institucija, Odbrambeno-otadžbinski rat i srpske žrtve rata - rekao je Mitrović Srni.

Srpski narod će nastaviti da slavi 9. januar - Dan Republike Srpske i ne interesuju ga bilo čije odluke po tom pitanju, pa ni Ustavnog suda BiH, ističe predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić.

Dukić navodi da je Ustavni sud BiH najnovijom odlukom kojom osporava 9. januar - Dan Republike Srpske pokazao da "igra istu igru" kao i Međunarodni sud u Hagu koji je osudio Srbe na 2.000 godina zatvora.

- Za srpske logoraše ova odluka Ustavnog suda BiH je neprihvatljiva jer se njom ignorišu srpske žrtve rata i borba srpskog naroda u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu za ravnopravnost u BiH - rekao je Dukić Srni.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je Srni da se Ustavni Sud BiH najnovijom odlukom, kojom se osporava 9. januar - Dan Republike, vodio politikom, poručivši da će srpski narod uvijek slaviti taj dan.

- Ustavni sud BiH se ovom odlukom više vodio politikom i bio instruisan od stranaca nego što je konstatovao stvarno stanje na terenu i u BiH - rekla je Rajilićeva.

Pravni ekspert Vitomir Popović izjavio je za Srnu da nema osnova da Ustavni sud BiH mijenja istorijske činjenice kao što je Dan Republike Srpske, jer za to nije nadležan.

- Datum Republike Srpske je nastao prije formiranja Ustavnog suda BiH. Sigurno je da odluku Ustavnog suda BiH ne treba sprovesti u Republici Srpskoj - rekao je Popović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske i advokat Milan Petković kaže da je iznenađen i razočaran odlukom Ustavnog suda BiH. 

- Bez obzira što smo u cjelosti do sada izgubili povjerenje u taj Ustavni sud, on i dalje pokazuje da se upušta u u ocjenu istorijskih činjenice, u prekrajanje istorije, da se više bavi politikom nego pravom -  kaže za Srpskainfo Petković.

On je ubijeđen će srpski narod nastaviti da slavi Dan Republike Srpske na način kako ga je slavio i do sada i da će 9. januar postojati sve dok postoji Republika Srpska.

- To ni jedna odluka, ni jedan sud ne može da zabrani – poručuje Petković.

Stav SNSD-a je da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa Danom Republike Srpske skandalozna i da se njome Ustavni sud, umjesto kao vrhovni institucionalni autoritet BiH, identifikuje kao institucija za reviziju istorije, izjavio je portparol SNSD-a  Radovan Kovačević.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH Staša Košarac rekao je da je zaprepašten odlukom Ustavnog suda koja negira referendumsku volju srpskog naroda, kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da je odluka Ustavnog suda još jedan politički, a ne pravni akt donesen u režiji istih izvršilaca kao i mnogo puta ranije.

- Iako Ustavni sud, na način kako radi, ne uživa nikakvo povjerenje u Republici Srpskoj niti u pravnom svijetu, on se opet drznuo da ospori ustavno uređenje BiH gdje je Republika Srpska jedna od dva entiteta - izjavio je Pavić Srni.

Član Glavnog odbora Socijalističke partije i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak
 
Selak smatra da Ustavni sud BiH nastavlja da donosi političke umjesto pravnih odluka, te da ne vidi način na koji Republika Srpska može da ispoštuje ovakvu i ovako donesenu odluku.

- Odluka Ustavnog suda BiH pokazuje da je Ustavni sud u svojoj suštini Antiustavni sud koji negira konstitutivnost srpskog naroda, ruši temelje Ustava BiH i razgrađuje državnu zajednicu BiH. Kvazi sud kojem je bila sporna i muzička melodija himne ''Bože pravde'', ali kojem nisu sporni 25.novembar i 1.mart, dok im je sporan 9.januar kao sekularni praznik, pretvorio se u ustavotvorca i instituciju koja nasilno mijenja ustavni poredak, majorizujući volju, identitet i konstitutivnost srpskog naroda i Republike Srpske - navedeno je u saopštenju SDS-a.

Srpska demokratska stranka poziva sve institucije u Republici Srpskoj, kao i sve političke partije, da zaštite Ustav Republike Srpske, Dan Republike Srpske, kao temeljena demokratska prava Republike i njenih građana.

Odluka Ustavnog suda BiH je tragikomična i odslikava potpunu devastiranost pravnog sistema BiH, izjavio je Srni poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić.

- Činjenica da se ne osporava pravo Republike Srpske da ima svoj dan Republike, ali se osporava datum 9. januar, predstavlja nonsens, nezabilježen u pravnim analima. Bilo bi zanimljivo čuti obrazloženje, kako su od 365 dana u godini, 364 u skladu sa Ustavom, a samo je jedan, 9. januar, neustavan - istakao je Nešić, koji je i član Predsjedništva DNS-a.

Duško Vukotić, predsjednik Udruženja Veterani Republike Srpske, rekao je da je Ustavni sud BiH sam sebe obesmislio.

- Odluku Ustavnog Suda BiH smo prihvatili mirno i dostojanstveno jer je ovaj sud sebe definitivno obesmislio, tako da od danas definitivno nas iz Repunlike Srpske ovaj sud i njegove odluke ne treba da interesuju - rekao je Vukotić.

Ustavni sud BiH utvrdio je da odredba Zakona o Danu Republike Srpske kojom se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske.

Ustavni sud ovo je utvrdio razmatrajući zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2 stav 1 Zakona o Danu Republike Srpske.