latinica  ћирилица
01/04/2019 |  12:33 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Komisija za Srebrenicu: Neće biti oglašavanja u javnosti do okončanja rada

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zvanično je počela da radi.

Danas je održana konstitutivna sjednica, na kojoj je odlučeno da se članovi komisije neće oglašavati u javnosti do okončanja rada, a rok za podnošenje izvještaja je godina dana.

Iz Komisije je saopšteno da bi preuranjeni kontakti sa medijima, zbog važnosti misije koju treba da obave, bili nepotrebni i kontraproduktivni, prije nego što dođu do konkretnih zaključaka na osnovu dostupne dokumentacije i analiza koje su potrebne da objektivno urade posao. U Centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, podržavaju ovakav stav komisije i ističu da će poštovati njihovu nezavisnost u radu. Dodaju da su komisiji obezbijedili sve materijalno-tehničke pretpostavke za rad.

- Mislim da je upravo to ono što je najvažnije – da komisija potupno nezavisno utvrdi, na osnovu činjenica i dokaza šta se dešavalo u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine. Kao što smo danas obezbijedili sve materijalno-tehničke pretpostavke da komisija može da radi i funkcioniše, tako će biti i do kraja njihovog rada. Dakle, neće biti prepreka da sve ono što budu zahtjevi komisije ovaj Centar, u skladu sa svojim mandatom i nadležnostima, u potpusnoti ispoštuje - kaže Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Predsjedavajući komisije za Srebrenicu je izraelski stručnjak za istraživanje Holokausta, Gideon Grajf, a osim njega u komisiji su Adenrele Šinaba iz Nigerije, Јuki Osa iz Јapana, Rodžer Bajard iz Australije, Zeng Јi iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Goldbah iz Njemačke, Lavrens Armand Frenč iz SAD i Marija Đurić iz Srbije. Za podnošenje izvještaja o stradanju svih naroda na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine, od Vlade Republike Srpske dobili su rok od godinu dana.

- Međutim, može se možda desiti da ne završe u roku od godinu dana, ali to zavisi od komisije, ne zavisi od nas. Ali, taj rok jeste godinu dana i nadati se da će istražiti sve segmente koji budu smatrali da su potrebni da se obrade u njihovom radu i da će konačan izvještaj biti za godinu dana - napominje Kojić.

Stav da neće istupati u javnosti do okončanja posla ima i Međunarodna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, koja je svoju konstitutivnu sjednicu održala prošle sedmice. Obje komisije imenovala je Vlada Republike Srpske 7. februara, čemu je prethodila skupština odluka o njihovom formiranju.