latinica  ћирилица
01/04/2019 |  13:49 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

Kojić: Najvažnije da Komisija utvrdi istinu o dešavanjima u Srebrenici

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, rekao je za RTRS da je najvažnije da Međunarodna komisija za Srebrenicu potpuno nezavisno, na osnovu činjenica i dokaza, utvrdi šta se dešavalo u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

Kojić je rekao da je Centar stvorio sve materijalno-tehničke pretpostavke za rad Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

- Odlukom Vlade, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica zadužen je za pružanje administrativne i tehničke podrške. Komisija se neće oglašavati u javnosti do okončanja rada i mi ćemo poštovati tu odluku. Komisija najbolje zna šta radi i poštovaćemo njihovu nezavisnost u radu - istakao je on.

Kojić je podsjetio da bi Komisija u roku od godinu dana trebalo da sačini izvještaj.

Podsjećamo, u Banjaluci je danas održana konstitutivna sjednica ove komisije.

Vlada Republike Srpske imenovala je 7. februara članove dvije međunarodne i nezavisne komisije - za stradanje svih naroda u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine i za stradanje Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

Predsjedavajući Komisije za Srebrenicu je Gideon Grajf, izraelski stručnjak za istraživanje Holokausta.

Osim Grajfa, članovi Komisije za Srebrenicu su Adenrele Šinaba iz Nigerije, Јuki Osa iz Јapana, Rodžer Bajard iz Australije, Zeng Јi iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Goldbah iz Njemačke, Lavrens Armand Frenč iz SAD i Marija Đurić iz Srbije.