latinica  ћирилица
02/04/2019 |  11:38 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Stranke u Srpskoj jedinstvene; Ustavni sud BiH se pozvao na nepostojeći član Ustava

U Banjaluci je održan sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka u Srpskoj povodom odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike.

Cvijanovićeva je rekla da je potpisana zajednička izjava i da je na sastanku postignut jedinstven stav - odluka Ustavnog suda BiH je politički motivisana i to je više politička, nego pravna odluka.

- Zajedno ćemo odgovoriti na sve takve izazove i to je važan politički kapital. Bez obzira da li je neko u vlasti ili u opoziciji, odgovor će biti jedinstven - poručila je Cvijanovićeva i dodala da će Republika Srpska nastaviti da obilježava 9. januar.

Ona je rekla da je Dan Republike Srpske istorijska činjenica i da to nikakva odluka ne može promijeniti, te izrazila zadovoljstvo postojanjem političkog jedinstva o važnim pitanjima za Srpsku.

Cvijanovićeva je navela da je na današnjem sastanku potvrđena odlučnost da se zaštiti nacionalni kapacitet i sačuva ustavna komponenta Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da političke strukture iz Republike Srpske neće zadirati u pitanja koja se tiču nivoa BiH, ali da je nedvosmisleno dogovoreno da se preduzmu određeni koraci kao odgovor na političke akcije protiv Srpske koje nemaju nikakvo pravno uporište.

Predsjednica Srpske je naglasila da se Ustavni sud BiH u odluci o 9. januaru pozvao na nepostojeći član Ustava BiH.

Foto: RTRS

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SP Petar Đokić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Mrko Pavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i NDP-a Dragan Čavić, te potpredsjednici SDS-a Miladin Stanić i Demosa Spomenka Stevanović.

Ustavni sud BiH utvrdio je u petak, 29. marta, da odredba Zakona o Danu Republike Srpske kojom se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske.