latinica  ћирилица
03/04/2019 |  15:37 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Lukač za Radio Srpske: MUP nastavlja sa dobrim rezultatima

Stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj svake godine je sve bolje. Najbolji rezultati prema svim pokazateljima ostvareni su prošloj godini, kada je značajno smanjena stopa opšteg kriminaliteta i povećana rasvjetljenost svih oblika krivičnih dijela. Dobre rezultate MUP je ostvario i tokom prva tri mjeseca ove godine. Ovo je u gostujući u emisiji Otvoreno rečeno Radija Republike Srpske, povodom 4. aprila Dana policije ocijenio ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.
Dragan Lukač - Foto: RTRS
Dragan LukačFoto: RTRS

On je najavio da će ovo ministarsto ubrzo u Narodnu skupštinu Republike Srpske uputiti set od pet zakona.

Јedan od najznačajnijih je Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno uvođenje rezervnog sastava policije. Nacrt ovog zakona danas je utvrdila Vlada Republike Srpske.

- Rezervni sastav će između ostalog imati značajnu ulogu u sprečavanju nelegalnih migracija - rekao je Lukač.

Govoreći o podmlađivanju pripadnika MUP-a Lukač je rekao da školovanje privodi kraju 325 mladih policajac, koji će od oktobra biti u aktivnom sastavu policije. Time će broj mladih koji su dobili posao u policiji dostići oko 800.

-  Raspisan je i konkurs za prijem na školovanje 300 kadeta - kaže Lukač.

Centralna svečanost povodom 4. aprila Dana Policije biće održana sutra u Banjaluci, kada će biti služen pomen za 782 pripadnika MUP Republike Srpske, koji su stradali tokom proteklog odbramebno -otadžbinskog rata.