latinica  ћирилица
03/04/2019 |  15:47 | Autor: SRNA

Svjedok odbrane: Pripadnici "El mudžahedina" nisu kažnjavani zbog politike

U nastavku suđenja komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, svjedok odbrane Nehru Ganić je činjenicu da optuženi nije predlagao sankcionisanje pripadnika odreda "El mudžahedin" pravdao politikom.
Suđenje Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje MahmuljinuFoto: RTRS

General Ganić, koji je obavljao dužnosti načelnika operativno-nastavnog organa i načelnika štaba Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, protiv kojeg Sud BiH takođe potvrdio optužnicu za ratne zločine, rekao je da je jedinica "El mudžahedin" u okviru mogućnosti bila obezbjeđivana materijalno-tehničkim sredstvima iz logističke baze korpusa.

Svjedok odbrane tvrdi da nad odredom "El mudžahedin" nije bilo efektivne komande i kontrole, te da je odnos nadređenih prema toj formaciji bio elastičan.

Tužilac Sedin Idrizović predočio je svjedoku više od 20 dokumenata o prekomandi vojnika u odred "El mudžahedin", kao i čestitku generala Mahmuljina povodom godišnjice formiranja te vojne formacije, te odluke o unapređivanju, pohvalama i priznanjima, kao i naredbe o borbenom učešću te jedinice koju su činili "strani dobrovoljci".

Svjedok Ganić tvrdi da se Mahmuljin, kada je riječ o naređenjima o prekomandovanju, "pokrivao naređenjem" za domicilne vojnike koji su vrbovani s obzirom na vjersku ideologiju "El mudžahedina".

Ganić je rekao da se vanrednim mjerama i nekonvencionalnim načinom, poput pohvala, odluka o unapređenju i novčanim nagradama nastojao ostvariti uticaj na odred "El mudžahedin" koji je bio izvan sistema rukovođenja i komande.

Svjedok je kao politiku okarakterisao i odluku Mahmuljina od 27. decembra 1995. godine da u Domu armije u Sarajevu bude organizovan ispraćaj pripadnika odreda "El mudžahedin".

On tvrdi da je sve krupne odluke formiranja, preformiranja ili eventualne upotrebe sile protiv odreda "El mudžahedini" morao da donese neko na višem nivou, s obzirom na to da je riječ o formaciji na nivou bataljona koja kalibrom prevazilazi Treći korpus.

Najveći dio svjedočenja Ganić je govorio o organizacionoj strukturi, načinu izvještavanja, rukovođenja i komandovanja na nivou korpusa.

Odgovarajući na pitanje člana Sudskog vijeća Mire Smajlović u vezi sa naređenjem o prekomandi, svjedok je rekao da nije bila zvanična politika da se domicilnim stanovništvom osnažuje odred "El mudžahedin", s obzirom na to da je riječ o vojnoj formaciji koja nije bila u apsolutnom sistemu rukovođenja i komandovanja.

Ganić tvrdi da je kod tih prekomandi bilo riječ o naredbama kojima su se pokrivale odluke vrbovanih ljudi da pređu u "El mudžahedin".

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. april u 9.00 časova.