latinica  ћирилица
04/04/2019 |  10:56 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Sjećanje na stradale pripadnike Policije Srpske (FOTO)

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Centralnog spomenika poginulim i nestalim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Banjaluci je danas obilježen 4. april - Dana policije Srpske.

Vijence su položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, direktor Policije Srpske Darko Ćulum i izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorad Kojić.

Foto: RTRS

Kod Centralnog spomenika vijence su položili i ministar unutraših poslova Srbije Nebojša Stefanović, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, delegacije Ruske Federacije, Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza logoraša Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Foto: RTRS

Parastos je predvodio Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Sergije koji je rekao da su se danas okupili da se sjete svetih predaka koji su živote utkali u Republiku Srpsku, kuću naše slobode.

Foto: RTRS

- Nemam riječi koje bi dovoljno pohvalile njihovu žrtvu, jer da nije bilo njih i mi se danas ne bismo zvali ovako kako se zovemo - istakao je vladika Sergije.

Parastosu su prisustvovali i članovi Vlade Republike Srpske, bivši ministri Srpske, pripadnici Policije Republike Srpske i mnogobrojne javne ličnosti političkog i društvenog života Srpske.

Foto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je Srni da Ministarstvo nikada neće zaboraviti prve srpske specijalce poginule u počecima stvaranja Republike Srpske i Policije Srpske, kao i sve koji su položili život za Republiku.

Foto: RTRS

Lukač je istakao da je stvaranje Policije Republike Srpske počelo na veoma težak način i nastavilo se ratnim dejstvima u kojim su 782 pripadnika MUP-a dala život u borbi za odbranu Republike.

- Imamo danas Republiku Srpsku i MUP, koji je iz godine u godinu sve jači, organizovaniji i bolji s ciljem očuvanja bezbjednosti Srpske - rekao je Lukač.

Foto: RTRS

Centralna manifestacija održana je u Banjaluci, odnosno u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova u Zalužanima.

 

Povodom Dana policije Republike Srpske, u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru je služen parastos, a u sjedištu prijedorske Policijske uprave položeno cvijeće i prislužene svijeće kod spomen-obilježja pripadnicima sa područja ove uprave koji su poginuli u proteklom ratu.

Pomoćnik načelnika Policijske uprave Prijedor Mile Dobrijević rekao je da je odata počast kolegama koji su u odbrambeno-otadžbinskom ratu svoje živote dali za odbranu Republike Srpske i naglasio da ta žrtva nikada ne smije biti zaboravljena.

Na spomen-obilježju u zgradi Policijske uprave Prijedor uklesana su imena 74 pripadnika ove uprave, kao i imena šest pripadnika Sedmog odreda Specijalne brigade policije.

Policijska uprava Prijedor organizovala je taktičko-tehnički zbor na Trgu majora Zorana Karlice, gdje su policijski službenici predstavili opremu, sredstva i vozila koja koriste u radu

 

Pripadnici dobojske Policijske uprave položili su cvijeće i minutom ćutanja odali počast za 127 poginulih pripadnika ove uprave u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Zamjenik načelnika ove policijske uprave Nenad Stevanović rekao je da su 102 pripadnika aktivnog i rezervnog sastava i 25 pripadnika Specijalne brigade policije Republike Srpske dali život za mir, slobodu i blagostanje u Srpskoj.

Doboj (Foto: SRNA)

Parastosu i polaganju vijenaca prisustvovali su članovi porodica poginulih policijaca i penzionisanih radnika Policijske uprave Doboj, te predstavnici Gradske uprave, Udruženja porodica poginulih i nestalih boraca Doboj, Petog odreda Specijalne brigade policije Doboj, Udruženja "Veterana Republike Srpske" i dobojske Boračke organizacije.

Policijska stanica Doboj jedan, dobojska Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja i Јedinica za podršku Policijske uprave Doboj, prethodno su povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, u novoizgrađenom objektu organizovali Dan otvorenih vrata za djecu iz dobojske Јavne predškolske ustanove "Majke Јugović".

Ispred zgrade Policijske stanice u Brodu je položeno cvijeća i prislužene svijeća kod spomen-obilježja za 12 poginulih policajaca iz ove opštine. Cvijeće ispred spomen-obilježja položili su članovi porodica poginulih, komandir Policijske stanice Brod Slobodan Milićević sa saradnicima, predstavnici opštinske Boračke organizacije i delegacija opštine.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da su pripadnci MUP-a Srpske pokazali pravu vrijednost svog humanog poziva, istakavši da su prema podacima u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginula 782 pripadnika MUP-a. On je zahvalio pripadnicima Policijske stanice Brod za veliko razumijevanje i saradnju kada je riječ o aktivnostima Boračke organizacije.

U Gradišci je kod spomen-ploče u zgradi Policijske uprave služen parastos policajcima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Zamjenik načelnika Policijske uprave Gradiška Željko Puzić naveo je da je u proteklom ratu poginulo 12 policajaca iz Gradiške i sedam iz Srpca.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Gradiška Dragica Matković čestitala je Dan policije svim policajcima u Srpskoj, naglasivši da je bitno da se oni na ovaj dan prisjete svojih poginulih kolega.

Gradiška (Foto: SRNA)

Policijska uprava Gradiška je, nakon služenja parastosa organizovala i prijem za porodice poginulih policajaca i penzionisane policajce ove uprave.

U zgradi Policijske uprave u Mrkonjić Gradu služen je parastos i položeni su vijenci na spomen-ploču poginulim pripadnicima MUP-a sa područja ove opštine. Prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca svake godine bude odata počast poginulim pripadnicima MUP-a Republike Srpske koji su svoje živote ugradili u temelje Srpske.

Mrkonjić Grad (Foto: SRNA)

U Hramu Uspenja Presvete Bogorodice na Palama služen parastos za 136 poginulih pripadnika Policijske uprave Istočno Sarajevo i položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje.

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo vijence su položili i na spomenik nekadašnjem zamjeniku načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo Srđanu Kneževiću, koji je bio i komandant specijalne jedinici Vojske Republike Srpske "Beli vukovi".

Zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Igor Kušić rekao je novinarima da je služen parastos i da su vijenci položeni na sva spomen-obilježja u svim organizacionim jedinicama Uprave za policajce koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske.

U Derventi je ispred Policijske stanice služen parastos i položeni vijenci kod spomen-obilježja za 10 pripadnika MUP-a Srpske.  Vijence su položile porodice poginulih pripadnika MUP-a, načelnik opštine Derventa Milorad Simić, komandir lokalne Policijske stanice Branko Grabovac sa saradnicima, kao i delegacija opštinske Boračke organizacije.

Simić je svim pripadnicima policije čestitao Dan policije i istakao da Policija Republike Srpske predstavlja tekovinu, stabilnost i bezbjednost svim građanima.

Derventa (Foto: SRNA)

- Moje zadovoljstvo je danas biti ovdje. Obradovan sam pozivom - uvijek i danas smo prisustvovali parastosu u znak sjećanja na pripadnike policije koji su živote dali za ovo što danas uživamo svi. Imao sam želju danas biti i u Banjaluci na svečanosti, ali, osjećam da mi je preče da budem u Derventi - rekao je Simić.

Kod Centralnog spomenika na trgu u Šamcu danas je služen parastos za petoricu poginulih policajaca, a položeni su vijenci i prislužene svijeće. Komandir Policijske stanice Šamac Boban Ilinčić kaže da su pripadnici ove službe učestvovali u brojnim aktivnostima u okviru obilježavanja Dana policije Srpske, kao što je dobrovoljno davanje krvi, te sportskim manifestacijama.

Foto: SRNA

Kada je riječ o stanju bezbjednosti na području Policijske stanice Šamac, Ilinčić je ocijenio da je zadovoljavajuće, navodeći da je u prva tri mjeseca ove godine evidentirano 17 krivičnih djela, kao i prošle godine.

Pripadnici kotorvaroške Policijske stanice obilježili su Dan policije Republike Srpske polaganjem vijenaca na spomen-ploču poginulim pripadnicima Stanice javne bezbjednosti Kotor Varoš. Parastos je služio jerej Damir Vrhovac koji je rekao da su poginuli policajci heroji, jer su dali život za odbranu Republike Srpske.

- Njihove žrtve ne smiju biti zaboravljene - poručio je Vrhovac i pohvalio zaposlene u Policijskoj stanici što se svake godine okupljaju na ovaj dan i molitvom odaju pomen kolegama.

Kotor Varoš (Foto: SRNA)

Komandir Policijske stanice Kotor Varoš Igor Kovačević položio je vijenac na spomen-ploču poginulim pripadnicima SЈB Kotor Varoš. On je rekao da je bezbjednosna situacija na području ove opštine u svim segmentima na zadovoljavajućem nivou.

U Policijskoj stanici Krupa na Uni danas je povodom Dana policije Republike Srpske položeno cvijeće i prislužene svijeće kod spomen-ploče petorici policajaca poginulih u proteklom ratu.

Nakon polaganja cvijeća upriličen je prijem za penzionisane policijske službenike i predstavnike opštinskih institucija.

Komandir Policijske stanice Zoran Kutanjac rekao je da su u prva tri mjeseca ove godine na području opštine Krupa na Uni evidentirana tri krivična djela, a rasvijetljenost krivičnih djela je 66,7 odsto.

Izvor: RTRS/SRNA