latinica  ћирилица
04/04/2019 |  17:47 ⇒ 05/04/2019 | 09:14 | Autor: RTRS

Obilježen Dan policije Republike Srpske - najavljena nova ulaganja (FOTO)

Policija Republike Srpske proslavila je danas 27. rođendan. Centralna svečanost održana je u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova u Zalužanima kraj Banjaluke.

Poručeno je da je policija garant opstanka Srpske i spremna da odgovori na sve izazove, a najavljena su i nova ulaganja u njeno opremanje. Svim poginulim pripadnicima MUP-a u Odbrambeno-otadžbinskom ratu odata je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje.

Dan kada je formirana Policija Srpske jedan je od najvažnijih datuma koje obilježavamo, poručila je predsjednica Srpske, Željka Cvijanović. Istakla je da policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova predstavljaju garanciju građanima Srpske da će živjeti mirnije i bezbjednije, a da će Republika uživati stabilnost koju zaslužuje. 

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

- Možda je idanas najbolja poruka svima onima koji žele da umanje autoritet MUP-a i Republike Srpske, da se to neće desiti - istakla je predsjednica Republike Srpske.

Ovo je dan kada se moramo sjetiti i 782 pripadnika MUP-a koji su dali život za stvaranje Srpske, rekao je ministar Dragan Lukač. Podsjetio je i da su, u proteklih nekoliko godina, materijalni uslovi značajno unaprijeđeni. Nabavljeno je oružje i oprema, kako se, kaže, više nikada ne bi desilo da policijaci stradaju zbog neadekvatne opreme, poput slučaja u Zvorniku. 

Cvijanovićeva polaže vijenac (Foto: RTRS)

- Rezultati se već vide. Svakako se vide i svaki dan na našim ulicama gdje naši policajci brinu za bezbjednost naših građana, njeihove imovine i svemu onome što je u njihovoj nadležnosti - naglasio je Lukač.

Da će ulaganja u MUP biti nastavljena, obećao je predsjednik Vlade, Radovan Višković. Istakao je i da policajci na terenu moraju biti poštovani i da je to bila namjera novog Zakona o javnom redu i miru, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru. Mnogima je zasmetala odredba po kojoj je onima, koji budu fotografisanjem ili na drugi način ometali rad policajaca na terenu, zaprijećena i kazna zatvora.

- Sve ono što bude primjedbi čućemo u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i do prijedloga zakona sve što treba da se iskoriguje što je u pravcu boljeg rada MUP-a i zaštite građana Republike Srpske, biće urađeno - poručio je Višković.

Višković - polaganje vijenaca (Foto: RTRS)

Da Policija Srpske mora biti poštovana i da niko ne smije ponižavati njene službenike, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Podsjetio je da je policija, kao jedan od stubova Srpske, u proteklim godinama često bila meta napada. 

- Prije svega, kroz razne pokušaje reformi da se ona ukine u potpunosti, da nestane kao pojavni oblik, da organizaciono ne postoji i da bude integrisana u neke strukture BiH. To je jedan važan trenutak za policiju i za Republiku Srpsku, da Policija Republike Srpske nije nestala i da je odbijena reforma - istakao je Dodik.

MUP, godinama nakon toga, jača svoje redove, u kojima je danas i 800 mladih policajaca. Njih 325 ovog mjeseca trebalo bi da dobije status pripravnika. 280 kadeta biće upisano na Policijsku akademiju. Uskoro bi Policija trebalo da dobije i rezervni sastav. 

- Svaki policajac više na našim ulicama znači bezbjednost, pa da li on bio rezervni policajac zajedno sa našim aktivnim policajcem koji će raditi taj posao, znači veću bezbjednost za naše građane, a ne problem. Ne prihvatam bilo čije mišljenje ko pravi problem oko rezervnog sastava. Mi ne pravimo rezervni sastav da bismo razmišljali o ratu, ratnim dejstvima i slično - dodao je Lukač.

Zalužani Dan policije (Foto: RTRS)

Posebno priznanje, Zlatnu značku Policije, dobio je ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, koji je sa ministrom odbrane, Aleksandrom Vulinom, predvodio delegaciju Srbije.

- Sa kolegama iz Republike Srpske sarađujemo pet godina i mogu reći mogao sam da vidim koliko su to ozbiljni profesionalci, koliko se bore da narod Republike Srpske bude siguran i koliko se bore sa organizovanim kriminalom - kaže Stefanović.

- Tamo gdje Srbi nemaju svog policajca, svog sudiju, tamo gdje ne donose svoje zakone, gdje ne govore svojim imenom, zamo za njim nema ni mira ni sigurnosti ni pravde - naveo je Vulin.

Dan policije (Foto: RTRS)

Na ovaj svečani dan Policijski orkestar, premijerno je izveo himnu MUP-a Srpske, koju je komponovao šef orkestra Dušan Pokrajčić. 

- Prvi dio je marševski, policijski vojnički, kao što ste mogli da čujete. Drugi dio je tradicionalni - rekao je Pokrajčić.

Umijeće i vještine, stečene u Centru za obuku u Zalužanima, pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, pokazali su taktičkom vježbom u kojoj je učestvovao i helikopter Helikopterskog servisa. Brži i lakši dolazak u ovaj centar, omogućiće saobraćajnica koja je puštena u upotrebu.

Zalužani - svečano otvaranje priključne saobraćajnice (Foto: RTRS)

Povezane vijesti:

Sjećanje na stradale pripadnike Policije Srpske