latinica  ћирилица
06/04/2019 |  08:26 ⇒ 16:35 | Autor: SRNA

Ist.Sarajevo: Okrugli sto o posljedicama NATO bombardovanja Srpske

Okrugli sto o temi "Eksplozije osiromašenog uranijuma nastale u toku NATO bombardovanja Republike Srpske 1995. godine - mogući uzrok stalnog porasta maligniteta stanovništva Sarajevsko-romanijske regije" biće održan danas u Istočnom Sarajevu.
Posljedice NATO bombardovanja - Foto: RTRS
Posljedice NATO bombardovanjaFoto: RTRS

O ovoj temi govoriće član Komisije za istraživanje posljedica NATO bombardovanja Srbije Danica Grujičić, diplomata Vladislav Јovanović, general u penziji Slobodan Petković, stručnjak za atomsko-biološko-hemijska sredstva, te poznati hirurg Slavko Ždrale, najavljeno je iz Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Okrugli sto, čiji je organizator Srpski intelektualni forum, biće održan u sali Skupštine grada Istočno Sarajevo sa početkom u 12.00 časova.

Poznati hirurg, univerzitetski profesor i bivši direktor Bolnice Kasindo Slavko Ždrale rekao je da je putem raznih izvora saznao da je NATO koristio projektile sa osiromašenim uranijumom - od avio-bombi do puščane i mitraljeske municije, koji su imali veliku razornu moć i bili su radioaktivni.

- Posebno su nas zabrinule vijesti o tome šta se dešava sa našim ljudima koji su živjeli u opštini Hadžići i koji su se tokom tragičnog egzodusa Srba iz Sarajeva preselili u Bratunac - rekao je Ždrale.

Ždrale je istakao da je u funkciji tadašnjeg direktora Kliničkog centra Srpsko Sarajevo imao redovne statističke izvještaje o povredama, zadesima i drugim oboljenjima ljudi koji su živjeli i liječili se na ovom prostoru tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Sve te podatke mi smo uredno analizirali, a 2000. godine dobijamo podatak koji je odudarao od naših svakodnevnih evidencija, a riječ je bila o tome da je jedan broj malignih oboljenja, odnosno zloćudnih bolesti izuzetno "iskočio" u odnosu na prethodne godine po broju slučajeva. Pokazalo se da su maligna oboljenja kože, gastro-digestivnog trakta, respiratornog sistema i bolesti krvi naglo porasli u nekim situacijama za dva ili tri, pa čak i do četiri i po puta - naglasio je Ždrale.

On je naveo da je tada na bolničkom kolegijumu ustanovljeno da se ti podaci znatno razlikuju od sličnih podataka iz 1996, 1997. i 1998. godine, te da se nakon detaljne analize došlo do određenih zaključaka prema kojima je većina malignih oboljenja konstatovana kod pacijenata koji su u Bolnicu Kasindo dolazili sa područja koja je NATO bombardovao 1994. i 1995. godine.

Prema njegovim riječima, tada je uočeno da su se zabrinjavajući podaci odnosili na Srbe koji su živjeli u opštini Hadžići i koji su bili primorani da se isele u Bratunac.

Najžešće bombardovanje doživjeli su tadašnje Srpsko Sarajevo, Vogošća, Hadžići, skladište naoružanja i municije u Žunovnici i u Јahorinskom potoku kod Pala, te vatreni položaji Vojske Republike Srpske na Gavrića brdu.

Gađana su i vojna skladišta u Topliku, Lukavici, Čajniču, radarski sistemi na Јahorini, centri veze na Kozari, Ozrenu i Velikom Žepu, kasarne u Kalinoviku, Han Pijesku, a gađane su i srpske jedinice na vatrenim položajima širom ratišta na Sarajevsko-romanijskom produčju.