latinica  ћирилица
06/04/2019 |  11:38 ⇒ 13:00 | Autor: RTRS

Prijedor: Tri mlade umjetnice na prvoj samostalnoj izložbi

U prijedorskoj Galeriji "Sreten Stojanović" otvorena je izložba "Nagrađene", čiji su autori studentkinje banjalučke Akademije umjetnosti - Ivana Blagojević, Dragana Nikolić i Mirjana Preradović. One su prošlogodišnje dobitnice nagrade ove galerije i ovo im je prva samostalna izložba.

Tri studentkinje banjalučke Akademije umjetnosti sa smjera grafika, u izložbenom prostoru Galerije "Sreten Stojanović" predstavile su pedesetak grafika, crteža i kolaža.

- Uglavnom su svi radovi rađeni u tehnici duboke štampe i nisu stilski povezani. Ne opterećujem se toliko stilom, već se uglavnom trudim da iskažem svoj lični likovni izraz - rekla je Dragana Nikolić, studentkinja završne godine Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Mlade autorke dobitnice su nagrade ove galerije za 2018. godinu, i kao takve dobile su mogućnost da izlažu u ovoj ustanovi.

- Nadam se da će poslije ovog uslijediti još dosta izložbi i ponosna sam što izlažem na izložbi ovdje u prijedorskoj galeriji. Takođe sam zahvalna galeriji i fakultetu koji nam je ovo omogućio - istakla je Mirjana Preradović, studentkinja Akademije umjetnosti.

- Zaista mi je drago što možemo da predstavimo naše radove pred publikom koja do sada nije bila u mogućnosti da ih vidi, i nekako na intimniji način, gdje će doći naši prijatelji i rodbina - kaže Ivana Blagojević, studentkinja završne godine Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Ova izložba dio je programa predstavljanja mladih, perspektivnih umjetnika, koji Galerija organizuje već nekoliko godina.

Tihomir Ilijašević, direktor Galerije "Sreten Stojanović", rekao je da ova galerija više od 14 godina dodjeljuje nagradu studentima Likovne akademije u Banjaluci.

- Imali smo i novčane nagrade. Međutim, mislim da je najbolje da imaju svoju prvu samostalnu izložbu, posebno da izađu tamo gdje je spisak od 140 imena doajena srpske likovne umjetnosti - naglasio je Ilijašević.

Mladen Miljanović, prodekan za umjetnost i međunarodnu saradnju banjalučke Akademije umjetnosti, naglasio je da je ovo pravi put kojim studenti treba da idu, te da se na ovaj način uključuju u kulturni život sredina poput Prijedora, Banjaluke i ostalih gradova.

Izložbu "Nagrađene" Prijedorčani će moći da pogledaju do 5. maja.