latinica  ћирилица
06/04/2019 |  14:06 | Autor: SRNA

Andrićgrad- Edukativni kamp za najbolje srednjoškolce

U Andrićgradu je danas završen edukativni kamp na kojem su učestvovala 34 učenika iz Republike Srpske, koji su nagrađeni na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture Srpske o temi "Zašto je kultura /meni/ važna?".
Višegrad:"Zašto je kultura /meni/ važna? - Foto: SRNA
Višegrad:"Zašto je kultura /meni/ važna?Foto: SRNA

Učenici su u okviru edukativnih radionica izradili mural, koji će ostati Višegradu kao sjećanje na ovaj kamp.

Književnica Tanja Stupar Trifunović rekla je da je vodila kreativnu radionicu pisanja sa učenicima.

- Ove radionice imaju obrazac rada, nešto drugačiji za različit uzrast djece. Јedan dio odnosio se na konkretan rad na tekstu, gdje smo zajedno čitali i razmatrali njihove tekstove, razmijenili iskustva i razgovarali o tome šta za njih znači pisanje - navela je Trifunovićeva.

Naglasila je da su mladi otvoreni za razne teme, kreativni su i spremni da izraze svoj kritički stav, često i kroz ironiju i humor.

Mentorka Maja Šolak Bataković rekla je da je zadovoljna radionicom, druženjem i saradnjom Akademije umjetnosti sa učenicima.

- Djeca su kreativna i nadam se da će im ovo koristiti u budućem radu, a da će se ovakve radionice ponoviti i u narednom periodu - napomenula je Batakovićeva.

Učenica Marta Vujinović iz Bileće rekla je da je ponosna zato što je mural rađen na osnovu njenog rada.

- Ovaj mural povezan je s ambijentom Višegrada i planinama koje ga okružuju - rekla je ona.

Učenik banjalučke gimnazije Vanja Lukić rekao je da je kroz radionicu naučio o procesu stvaranja dokumentarnog filma, a bavili su se i istraživanjem i prikupljanjem materijala.

- Napravili smo lijepu priču o Ćupriji i time se upoznali o ovom gradu i atmosferi koju on nosi - rekao je Lukić.

Ministarstvo prosvjete i kulture nagradilo je 38 srednjoškolaca za 25 radova koji su ocijenjeni kao najbolji na konkursu "Zašto je kultura /meni/ važna?" trodnevnom kreativnom radionicom u Andrićgradu.