latinica  ћирилица
06/04/2019 |  15:52 ⇒ 16:07 | Autor: RTRS

"Medena priča" u Foči (FOTO)

Sa proljećem i u voćnjacima sve cvijeta. Najviše posla je za medonosne pčele koje vrijede za najbolje oprašivače bez čije pomoći na kraju sezone poljoprivrednici ne mogu zadovoljno trljati ruke. Da bi pčele bile gdje im je i mjesto iz Slovenije je do Foče stigla "Medena priča".

U Sloveniji je jedan od 200 stanovnika pčelar. Dobro nasljeđe, bilo je povod da u Ujedinjenim nacijama iniciraju ustanovljenje Međunarodnog dana pčela - 20. maj, koji se od prošle godine obilježava.

Sve to kako bi ukazali na podizanje svijesti o značaju pčela u ekosistemu. Statistike ukazuju da je broj oprašivača u posljednje tri decenije smanjen za 30 odsto.

- Znamo da ako pčele ne prežive, neće ni čovjek, ako izumru, neće biti hrane, niti oprašivanja, zato nam je vrlo bitno da ih štitimo - kaže Marijan Cerinšek, koordinator projekta "Medena priča".

Prema procjenama u globalnom sistemu hrane pčele obave posao vrijedan skoro 600 milijardi dolara.

Od koristi su i biljkama i čovjeku.

Medena priča (Foto: RTRS)

Iako se iz ugla pčele sve svodi na red, rad i disciplinu, čovjek se potrudio da stvari zakomplikuje i nekontrolisano počne koristiti pesticide. Na značaj zaštite pčela ukazuju i osnovci iz Šentjerneja, Vukovara, Čačka i Foče.

U "Medenoj priči" domaćini se imaju čime pohvaliti – na hiljade cvjetova je sa kojih se pčelice hrane. Priča o medu je i turistička priča.

- Promovišemo naš grad i njegovu turističku ponudu. Posjetićemo i NP Sutjeska, na koji smo posebno ponosni - istakla je Јelena Čančar, direktorka OŠ "Sveti Sava" Foča.

Međudržavni projekat "Medena priča" nastavak je uspješnog prošlogodišnjeg projekta "Šta su ruke naših baka znale".