latinica  ћирилица
06/04/2019 |  17:12 ⇒ 07/04/2019 | 11:54 | Autor: RTRS

Mektić priznao da želi BiH u NATO

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić, gostujući na sarajevskoj Fejs televiziji, nedvosmisleno je poručio da podržava ulazak BiH u NATO. S obzirom na Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, javnosti nije jasno čije stavove zapravo zastupa ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu i da li su to stavovi njegove stranke.

Mektić ne prestaje da iznenađuje, bolje rečeno, šokira. Nanoviji eksplicitni stav je da bi BiH trebalo da bude članica NATO.

- S obzirom na našu čitavu prošlost, želio bih da taj proces prema NATO, da kažemo, nekako više zajednički guramo. Tu priču oko NATO, da kako god, uđe ili ne uđe u NATO, niko nikome ne predstavlja opasnost - rekao je Mektić.

Na kakvu konkretnu opasnost ministar bezbjednosti misli nije pojasnio. Tvrdi, NATO bi mu donio više sigurnosti, BiH mu je "nekako na Zapadu i više je vezana za Zapad, i ako je taj Zapad bude htio, možemo opstati". Ide Mektić i korak dalje:

- Isto bih volio i da Srbija, bez obzira šta je sada zvanični stav Srbije i srbijanske politike, isto tako da uđe. Mi smo ovdje okruženi NATO-om i da jednom na ovom području definitivno raščistimo sa sukobima i ratovima.

Na Mektićevu konstataciju, vrh SDS-a još se ne izjašnjava. Lider ove stranke Vukota Govedarica nije bio dostupan za komentar. Da li je to i zvanični stav ove stranke interesuje i SNSD, a posebno, da li je to i razlog zašto odbijaju ponudu za jedinstven nastup te dvije stranke u institucijama u Sarajevu.

- Politiku SDS-a definitivno vodi /Bakir/ Izetbegović i pitanje je, s obzirom na to da sadašnji saziv Savjeta ministara može donijeti odluku o aktivaciji MAP-a, da li će ministri SDS-a poslušati Bakira i implementirati njihove politike? Saradnju sa SNSD odbijaju i iznose stavove potpuno neprihvatljive za Republiku Srpsku, a odnose se na NATO i NATO integracije - ističe Staša Košarac, šef kluba poslanika SNSD-a u PD PSBiH.

Košarac poručuje da Mektić nema razloga da bude nervozan zbog istrage koju protiv njega vodi Tužilaštvo BiH. Ionako će, kaže, njegovi šefovi i prijatelji Bakir Izetbegović i Osman Mehmedagić Osmica naći načina da ga izvuku i "operu". A ako bi ga SDS isključila zbog stavova o NATO, SDA bi ga odmah primila u svoje redove, smatra Košarac.