latinica  ћирилица
08/04/2019 |  09:38 ⇒ 09:56 | Autor: SRNA

Kolombje: Kosovo je neprihvatljiv presedan, Brisel griješi što pritiska Beograd

Francuski poslanik u Evropskom parlamentu Žak Kolombje ocijenio je da je samoproglašeno Kosovo veliki neuspjeh Brisela, da je učinjen neprihvatljiv presedan, te da se apsolutno protivi nezavisnosti te srpske pokrajine.
Žak Kolumbje (foto: facebook.com/colombier.jacques) -
Žak Kolumbje (foto: facebook.com/colombier.jacques)

On je naglasio da je u slučaju Kosova učinjen neprihvatljiv presedan, jer ni EU ni bilo ko drugi, nema pravo da se miješa u unutrašnje funkcionisanje suverenih zemalja.

- Srbija ima integritet na cijeloj svojoj teritoriji, uključujući i Kosovo i Metohiju. To je principijelan stav. Isto tako, na primjer, mislim i o Kataloniji u odnosu na Španiju - rekao je Kolombje za Večernje novosti.

Na pitanje zašto EU nema istu poziciju u ta dva slučaja, on je naveo da je Francuska, da bi se usaglasila sa SAD, bila dio savezništva koje se ogledalo u skandaloznom bombardovanju osiromašenim uranijumom, zbog čega je obolio veliki broj ljudi, te da nije ponosan što je Francuska učestvovala u tome.

Prema njegovim riječima, apsurd je da EU traži od Srbije da prizna samoproglašeno Kosovo iako to nisu učinile ni neke zemlje članice EU.

- To pokazuje želju tehnokrata iz Brisela da se Kosovo prizna kao nezavisna država, protiv želje građana Srbije, ali i svojih članica. Pet zemalja nije priznalo, niti će priznati Prištinu - rekao je Kolombje.

On smatra da se pritisak na Srbiju odvija i tako što se traže ravnopravni pregovori između države i Pokrajine, kao da se radi o dvije zemlje.

- To je ucjena. EU se, na kraju, kroz nekoliko godina, kada dođe vrijeme za prijem Srbije u članstvo, neće ustručavati da otvoreno zatraži od Beograda da prizna nezavisno Kosovo kao uslov za prijem - rekao je Kolombje.

Govoreći o rješenju za Kosmet on je ukazao da je riječ o teritoriji na kojoj mafija ima jak uticaj, kao i da ne treba zaboraviti da su OVK čak i SAD smatrale terorističkom strukturom.

- EU neprestano podsjeća na opšti princip ljudskih prava. Zašto onda ne obraća pažnju na društvenu, etničku i vjersku diskriminaciju prema Srbima na Kosmetu - naveo je Kolombje.