latinica  ћирилица
08/04/2019 |  13:58 | Autor: SRNA

Nagrada "Momo Kapor" za Neleta Karajlića

Nagrada "Momo Kapor" za književnost danas je u Beogradu uručena Nenadu Јankoviću, poznatijem kao Dr Nele Karajlić za roman "Solunska 28".
Nele Karajlić, dobitnik nagrade Momo Kapor -
Nele Karajlić, dobitnik nagrade Momo Kapor

Nagrada, koju dodjeljuje Zadužbina "Momčilo Momo Kapor", prije devet godina ustanovljena je kao znak sjećanja na Kapora, svestranog stvaraoca u oblasti slikarstva i književnosti.

Žiri je jednoglasno odlučio da ovo značajno priznanje pripadne Neletu Karajliću, umjetniku čiji je djelovanje neprestano i svestrano, rečeno je na svečanosti u gradskoj skupštini.

U obrazloženju žiri je ukazao da Karajlić romanom "Solunska 28", prvim djelom ambiciozno zamišljene triologije, namjerava da, pričajući priču o jednoj dorćolskoj adresi, ispriča uzbudljivu povjest o sudbini Beograda i njegovih žitelja u predratnim, ratnim i poratnim vremenima.

- Iako nam je svojim dinamičnim pripovedanjem u svom pravom romanu Karajlić demonstrirao krajnje konsekvence svoje samosvojne pripovedačke poetike do sada iskazivane uglavnom u mnogim njegovim antologijskim pesmama, u ukupnoj atmosferi romana i karakterizaciji likova daje se nazreti i uticaj pripovedačkog umeća samog Mome Kapora - naveo je žiri.

Plaketu je laureatu uručio predsjednik Upravnog odbora zadužbine "Momčilo Momo Kapor" Matija Bećković, a novčani dio priznanje direktor Pošta Srbije Mira Petrović.

Karajlić je zahvalio žiriju za vrijedno priznanje, istakavši da ipak lično smatra da ga još nije zaslužio.

- Moram da gulim još mnogo ljeta da bi dostigao onu lakoću i lepotu pisanja Kapora - rekao je Karajlić, uporedivši način pisanja Mome Kapora sa onim što u fudbalu na terenu rade svjetski poznati fudbaleri Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi.

Bećković je rekao da su i Kapor i Karajlić bili i postali simboli ne samo Sarajeva, nego i Beograda.

- Ona lista nadrealista koju je video Karajlić postala je na neki način neko proročanstvo. U ono vrijeme je to bio samo neki trijumf inteligencije, a sada postaje i literatura i ozbiljna misao, gotovo proročanstvo - rekao je Bećković.

Momo Kapor je rođen u Sarajevu, 8. april 1937. godine, a preminuo je u Beograd, 3. mart 2010. godine.

Zadužbina je osnovala njegova supruga Ljiljana Kapor u oktobru 2010. godine sa ciljem da se sačuva zaostavština i njeguju sjećanje na Momu Kapora.

Kapor je bio srpski slikar, književnik i novinar, a za sobom je ostavio veliki broj slika i crteža, više od 40 romana, kratkih priča i autobiografskih knjiga i eseja.

Djela su mu prevođena su na francuski, ruski, njemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Bio je srpski slikar, književnik, novinar, član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.