latinica  ћирилица
09/04/2019 |  12:41 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Talić: Srpska treba donijeti najbolja zakonska rješenja za dualno obrazovanje

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić smatra da Vlada Republike Srpske u pogledu uspostavljanja dualnog obrazovanja treba da prati iskustva iz regiona, te da donese najbolja zakonska rješenja koja će se sprovoditi kroz institucije Republike Srpske.
Banjaluka: Konferencija "Pilot projekat dualnog obrazovanja" - Foto: SRNA
Banjaluka: Konferencija "Pilot projekat dualnog obrazovanja"Foto: SRNA

Talić, koji u Banjaluci danas prisustvuje konferenciji "Pilot-projekat dualnog obrazovanja" rekao je novinarima da će Grad Banjaluka u narednom periodu pokušati da transformiše Radnički univerzitet kako bi se uspostavio ovaj pilot projekat, a o čemu će biti govora na sjednici Skupštine grada Banjaluka idućeg mjseca.

- Ključ ovog pitanja je sistemsko rješenje koje treba da ide od naših institucija, a Grad Banjaluka će pratiti sve zakonske okvire koji se budu u ovom pogledu donosili - istakao je Talić.

Talić je rekao da je zajedno sa određenim brojem privrednika i uz pomoć Vlade Švajcarske uspio da obezbijedi jednog švajcarskog eksperta koji je ranije boravio u Banjaluci i sačinio jedan dokument o dualnom obrazovanju kojeg će predstaviti na skupu.

Pomoćnik ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Gabrijela Grujić izrazila je uvjerenje da Republika Srpska može ostvariti iste rezultate kao što su ostvareni u Srbiji u razvoju dualnog obrazovanja.

- U Srbiji je dualno obrazovanje prepoznato kao model-način usvajanja znanja i sprovodi se na svim nivoima u srednjem i visokom obrazovanju - istakla je Grujićeva.

Ona je pojasnila da se Srbija opredijelila za dualnost obrazovanja da učenici teoretska znanja stiču u školama, na fakultetima ili na visokim strukovnim školama, a da struku i savremeni tehnološki razvoj sagledavaju u kompanijama.

Regionalni privrednik i investitor Edin Dacić smatra da je uvođenje dualnog sistema obrazovanja preduslov za poboljšanje situacije u privredi Republike Srpske.

- Svaki poslodavac ima interes da po svakom zaposlenom ima veću produktivnost, a što mu omogućava da isplati veću platu i to bi na neki način sprečilo odlazak ljudi sa ovih prostora - istakao je Dacić.

Direktor Јavne ustanove Radnički univerzitet Banjaluka Bosiljka Radić rekla je novinarima da ideja transformacije ovog Univerziteta treba da pronađe model dualnog načina obrazovanja kako da na kvalitetan i brz način riješi problem nekvalifikovane radne snage na prostoru Grada Banjaluka i šire.

Konferenciji prisustvuju predstavnici akademske zajednice, dekani fakulteta, aktiv direktora srednjih škola, predstavnici sindikata, Udruženja poslodavaca Republike Srpske.