latinica  ћирилица
10/04/2019 |  08:28 | Autor: B92

Mediji: Pobjeda Netanjahua?

Aktuelni izraelski premijer Benjamin Netanjahu pobjednik je parlamentarnih izbora, javlja TV Kanal12. Time je on osigurao peti mandat na čelu vlade.
Izbori u Izraelu - Foto: AP
Izbori u IzraeluFoto: AP

Kako prenosi portal Indeks, nakon prebrojanih 96 posto glasova Netanjahuov Likud dobio je 37 mjesta u Knesetu, a Plavo-bijeli, koje vodi bivši general Beni Ganc, dobili su 36.

Iako nijedna stranka nije dobila većinu u Knesetu koji ima 120 mjesta, rezultati stavljaju Netanjahua u snažniju poziciju za stvaranje koalicione vlade s desnim strankama, ključnim za konačnu pobjedu.

- Ovo je ogromna pobjeda - rekao je Netanjahu svojim pristalicama tokom kasnog govora u svom izbornom štabu, upozorivši da duga noć, a možda i dan predstoje u očekivanju konačnih rezultata.

Ako zaista i pobijedi, 69-godišnji Netanjahu će ovog ljeta postati premijer s najdužim stažom u istoriji Izraela. On kaže da je već počeo razgovore s mogućim koalicionim saveznicima.

Međutim, pobjedu je proglasio i Ganc, nakon što su bili objavljeni rezultati izlaznih anketa.

- Mi smo pobjednici. Želimo da se zahvalimo Benjaminu Netanjahuu za njegovu službu naciji - kazao je Ganc.

Ipak, nije sve gotovo, jer kako politički analitičar Olfer Zalzberg kaže, i Likud i Plavo-bijeli moraju da vide kako dišu male stranke da bi znali imaju li dovoljnu podršku za koaliciju. On podsjeća da se na izborima takmičilo 40-tak stranaka, a bliži fprmiranju koalicije je ipak Netanjahu.