latinica  ћирилица
10/04/2019 |  09:55 | Autor: SRNA

Drecun: Priština želi da poništi većinsku volju Srba

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je danas da Priština, odlukom o raspisivanju lokalnih izbora na sjeveru Kosmeta, želi da poništi većinsku volju srpskog naroda i instalira "neke pojedince" iz srpskog naroda.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

Drecun je rekao da Priština, umjesto da ukine takse na srpsku robu i stvori uslove za nastavak razgovora sa Beogradom jednostranim potezima nastavlja da destabilizuje situaciju.

On smatra i da je "normalan put" da Priština ukine takse na srpsku robu zbog kojih su predstavnici srpskog naroda sa sjevera Kosmeta podnijeli ostavke i onda bi se, kako je rekao, stvorili uslovi da se oni vrate na te funkcije.

- Sada imamo ove izbore gde je očigledno namjera Prištine da većinsku volju srpskog naroda koja je iskazana na posljednjim lokalnim izborima poništi i instalira neke pojedince iz redova srpskog naroda koji bi poslužili samo kao maska da se pokaže da su Srbi ipak učestvovali na nekim izborima, a da se onda stvore uslovi za srpsko-srpske sukobe, što bi poslužilo kao razlog za intervenciju - naveo je Drecun.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao i da bi Priština, ako bi se stvorila neka konfliktna situacija poslije izbora, to mogla da upotrijebi kao opravdanje za "intervenciju svojim specijalnim snagama da navodno održe red na sjeveru Kosmeta".

Gradonačelnici četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije iz redova Srpske liste podnijeli su ostavke poslije odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, a predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači prije dva dana raspisao je izbore za sjevernu Kosovsku Mitrovicu, Zvečan Zubin Potok i Leposavić.

Da li će Srpska lista izaći na te izbore odlučiće njeni predstavnici poslije konsultacija, danas u Beogradu, sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.