latinica  ћирилица
10/04/2019 |  10:40 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

"Klio se stidi" - predavanje o falsifikovanju istorijskih činjenica

U Šamcu je, u organizaciji Kluba istoričara Posavine, održano predavanje vizantologa Radivoja Radića o temi "Klio se stidi".

To je i naslov Radićeve knjige koja se bavi problematikom falsifikovanja istorijskih činjenica i kritikom pseudoistorije.

Da Klio, muza istorije, ima itekako razloga da bude postiđena, jesu članci, knjige i intervjui pseudoistoričara koji bi da prekrajaju istoriju po svom nahođenju. Time bi zaveli čitaoce netačnim, često i izmišljenim podacima, svrstavajući mitove u kategoriju istorijskih događaja.

- To je problem protiv koga se treba boriti. Najjednostavnije je da se pišu pristupačne, lagane knjige zasnovane na naučnim činjenicama i treba praviti radio - emisije, tv pogotovo. Nekad se to radilo više nego danas, nažalost. Neophodno je boriti se protiv pseudoistorije jer ona donosi veliku štetu narodima koji su joj podlegli - kaže Radić.

Pseudoistorija, smatra Radić, postala je dio našeg folklora, rame uz rame sa rijaliti programima, turbo-folkom i vidovnjacima.

- Živimo u vremenu kada je počelo više da se vjeruje u nadriljekarstvo, okultizam, teorije zavjere i razne pseudonaučnike teorije, tako da nije lako snaći se. Pogotovo zato što su te, da kažem "istine" koje nam podastiru pseudoistoričari, ljepše nego one što istoričari daju - dodaje poznati vizantolog.

Na pseudoistoriju nisu imuni ni veliki narodi pa nije čudo što je ona našla plodno tlo na Balkanu.

Srbi imaju veliku i bogatu prošlost i nema potrebe da se išta dodaje ili oduzima, zaključuje Radić.