latinica  ћирилица
10/04/2019 |  10:40 | Autor: BETA

Česi Makedoncima šalju specijalnu opremu

Češka će u Sjevernu Makedoniju poslati specijalnu opremu za otkrivanje nelegalnih migranata u kamionima.
Republika Sjeverna Makedonija (Foto:@sjevercg) - Foto: Twitter
Republika Sjeverna Makedonija (Foto:@sjevercg)Foto: Twitter

Ministar unutrašnjih poslova Јan Hamaček predao je u Skoplju i poklon vlade - milion evra za sjevernomakedonsku pograničnu policiju i jedinicu specijalizovanu za suzbijanje nelegalne migracije, saopštilo je češko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Ovo nije prvi poklon Sjevernoj Makedoni. Od 2016. godine pomažemo redovno. U okviru programa MUP-a pomoć na mjestu poslali smo Makedoniji već skoro četiri miliona evra. To je najbolji način da se zajedno borimo protiv fenomena kao što je nelegalna migracija ili organizovani kriminal - kazao je ministar Hamaček.

Taj novac sjeverno-makedonska policija upotrijebiće za kupovinu dva broda, termovizije i specijalnih video kamera a uz to će im češka policija dati na raspolaganje i specijalnu opremu za kontrolu kamiona.

 -Dogovorili smo se da ćemo staviti na raspolaganje našu policijsku opremu koja će omogućiti da se otkriju osobe sakrivene u kamionima, bez toga da kamion mora da se otvori - rekao je Hamaček tokom obilaska graničnog prelaza Bogordica, prenio je češki MUP.

Češka takođe računa da će i dalje slati kolegama u Skoplje pomoć na granici sa Grčkom i češke policijace, kojih je već u nekoliko smjena od 2016. godine prošlo 974. Češki kontingent je najveći među sedam stranih zemalja koje slanjem svojih policajaca u Sjevernoj Makedoniju pomažu da balkanska migracijska trasa ostane zatvorena.

- Naša pomoć nije samo novčana, šaljemo i policajce. Spremni smo da nastavimo sve dok Sjeverna Makedonija bude izložena migracijskim pritiscima - obećao je Hamaček.