latinica  ћирилица
10/04/2019 |  10:59 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Bijeljina: Otvoren "Lutvidfest 2019"

U Bijeljini je otvoren treći Festival lutkarstva i video prezentacije knjige "Lutvidfest 2019".

Kao i prethodne dvije godine, organizator je Narodna biblioteka Filip Višnjić, gdje će se i održati sve predstave. Za dva dana trajanja festivala, biće održano devet predstava, koje su pripremili učenici osam osnovnih škola iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, te sekcija Lutvidić.

Prvog dana Lutvidfesta predstaviće se se četiri škole, tri iz Bijeljine i jedna iz Srbije.

Prva predstava je "Slamnata koliba", koju su pripremili učenici Osnovne škole "Јovan Dučić" iz Bijeljine. Očekivanja učesnika, kako učenika, tako i nastavnika, su velika.

- Učenici su, zahvaljujući ovom festivalu, shvatili da nije naporno čitanje knjiga i da ne mora da se čita samo kad je lektira. Zahvaljujući ovom projektu učenici su više zavoljeli knjigu i naučili da je čitaju na drugi način, da bolje shvate tekst i da bolje shvate ličnosti iz knjiga - kaže Sanela Grujičić, profesor razredne nastave u OŠ "Јovan Dučić" Bijeljina.

Organizatrori se nadaju da će uz festival oživjeti i knjige i djetinjstvo na jedan potpuno drugačiji način u odnosu na dosadašnju praksu.

- U ovoj kombinaciji savremene igre imate igranje kamerama, mobilnim telefonima, nečim što djeca dosta tipkaju ali slabo koriste u ovu svrhu čitanja. Јer da bi ste napravili dobar trejler, morate da pročitate knjigu, a da bi ste napravili lutkasrsku predstavu morate da se skoncentrišete da od određenih materijala stvorite jedan lik - pojašnjava Јelena Kalajdžić iz Narodne bibliotekae "Filip Višnjić".

U moru festivala koji nas okružuju iz dana u dan, ovo je svojevrsno osvježenje i pokazatelj u kom pravcu trebamo da idemo kada je riječ o razvoju pozorišne scene, rekao je Dušan Tuzlančić, predsjednik žirija ovogodišnjeg festivala.

- Јa vas pozivam da u naredna dva dana pogledate kriterijume po kojima se ocjenjuju predstave, milimetarsko seciranje u nekih 15 kategorija i, ono što je možda najvrijednije u svemu ovome, radost igre  - dodaje Tuzlančić.

Video prezentacije ostaju kao jedna vrsta elektronskih izvora koje čuva biblioteka.

A po jedna lutka iz svih predstava ostaje u fondu.

Sve predstave biće održane u velikoj sali Narodne biblioteke "Filip Višnjić", a dodjela nagrada i svečano zatvaranje festivala je u četvrtak u 18 časova.