latinica  ћирилица
10/04/2019 |  13:15 | Autor: SRNA

Na Teatar festu pet predstava iz regiona

Na Teatar festu Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci takmičiće se pet predstava iz regiona, koje se bave istorijom pozorišta, sudbinom glumaca, ali i sjećanjima na nedavno minulo vrijeme i događaje iz okoline.
Teatar Fest "Petar Kočić" - Foto: ilustracija
Teatar Fest "Petar Kočić"Foto: ilustracija

Teatar fest biće otvoren 1. juna premijernim izvođenjem predstave "Škola za žene" po tekstu francuskog glumca i pisca Žan Batista Poklena čije je književno ime Molijer.

U takmičarskom dijelu festivala publika će moći da gleda predstave "U čije ime" Narodnog pozorišta iz Niša, "Raslo mi je badem drvo" Beogradskog dramskog pozorišta, "Narodni poslanik" u koprodukciji "Oksidžen prodakšna" i Bosanskog kulturnog centra iz Sarajeva, zatim "Govori glasnije" Kazališta "Kerempuh" iz Zagreba i "Tartif" Narodnog pozorišta iz Sombora.

Selektor ovogodišnjeg Teatar festa Zoran Đerić rekao je da je pogledao više od 50 predstava, te da mu je pri izboru najvažniji bio kvalitet.

- Pored originalnih dramskih djela, autori odabranih predstava posegnuli su za dramatizacijama i adaptacijam savremene proze, odnosno djelima klasika, koji se sada interpretiraju vrlo slobodno, ali i oprezno - rekao je Đerić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da mu je žao što u ovogodišnji festival nije mogao uvrstiti pojedine predstave, kao što su mjuzikli, jer zahtijevaju veliku pozorišnu scenu, kao i tehničku opremljenost pozorišta.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim odabirom predstava koje će se takmičiti na festivalu.

- Pri izboru predstava morali smo da vodimo računa i o otežavajućim okolnostima, kao što je veličina scene i tehničke mogućnosti koje imamo u našem pozorištu, tako da je bilo i veoma kvalitetnih predstava koje nisu ušle u uži izbor jer su zahtijevale mnogo veću scenu, efekte, ili su bile preskupe - rekao je Novaković.

On je najavio da će u okviru festivala biti odigrana i gostujuća predstava "Malograđani" Dramskog teatra na Vasiljevskom iz Sankt Peterburga, zatim održan naučni skup, te promocije knjiga, dok veliki značaj ima i Festival mladog glumca.

Selektor Festivala mladog glumca Ljiljana Čekić rekla je da će u okviru ovog festivala biti odigrano šest predstava glumaca koji su mlađi od 30 godina, te da je to prilika da svoj talenat i potencijal predstave mladi, neafirmisani glumci.