latinica  ћирилица
10/04/2019 |  13:15 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Čović - Izetbegović: Osjećaj da postoje šumovi u našoj komunikaciji (FOTO)

U Mostaru je održan sastanak stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SDA koje su predvodili lideri Dragan Čović i Bakir Izetbegović.
Sastanak HDZ - SDA - Foto: RTRS
Sastanak HDZ - SDAFoto: RTRS

Glavna tema sastanka bila je formiranje vlasti na nivou BiH, posebno podjela resora između stranaka.

Čović je nakon sastanaka rekao da je došlo vrijeme da se riješe pitanja sa kojima se odugovlači već nekoliko mjeseci, a tiče se formiranja vlasti u BiH.

Razgovarali  su o Savjetu ministara i dogovorili da trebaju sjesti i dogovoriti raspodjelu resora.

- Јoš jedna od tačaka je bilo povjerenje, odnosno nepovjerenje. Imam osjećaj da ponekad ima šumova u komunikaciji. Na primjer, kad ja ne dođem na bajramski prijem u Sarajevu ili neko iz SDA ne dođe na Mostarski sajam, to ispadne kao neka poruka. Ovo vrijeme traži da češće budemo zajedno na zajedničkim manifestacijama. Јoš ćemo o ovim temama porazgovarati uz radni ručak - istakao je Čović.

Sastanak HDZ - SDA (Foto: RTRS)

Čović je rekao da treći entitet u BiH može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka i da Hrvati traže rješenja unutar Ustava, te da će dok ne bude dvotrećinske većine u PS BiH za izmjene Ustava, poštovati važeći.

On je naglasio da ne može doći novi izborni ciklus a da se ne riješi pitanje Izbornog zakona BiH.

- Za mene je to prioritet. To je pitanje ova dva naroda i ove dvije stranke. Okvir za rješenje je jednostavan - legitiman izbor u Predsjedništvu i Domu naroda. Za to postoji na stotinu rješenja - rekao je Čović.

Izetbegović je rekao da je dobio uvjeravanje da Hrvati ne namjeravaju da prave treći entitet.

- Razgovarali smo i o vrućim temama, oživljavanju Herceg-Bosne. Dobio sam odgovor da Hrvati ne namjeravaju da prave treći entitet i da ih samo loša bošnjačka politika može otjerati u tom smjeru. Što se tiče tv kanala Herceg-Bosne to nije novi kanal, već stari, jedan od stotinu drugih - naveo je Izetbegović i dodao da se pitanje izbora članova Predsjedništva BiH može riješiti indirektnim izborom.

Izetbegović je naveo će naredne sedmice biti održan sastanak SNSD-HDZ-SDA o formiranju vlasti na nivou BiH.

- Imaćemo sastanke koje se odnose na podjelu resora u Savjetu ministara. Idemo korak po korak, ostaće neprecizno definisana aktivacija MAP-a. Nadam se da ćemo i tu naći rješenje te tako spriječiti krizu koja dobija svoju fizionomiju - kazao je Izetbegović.

Govorilo se i o formiranju vlasti na federalnom nivou.

- Imali smo neobično iskren razgovor o međusobnim odnosima kakav do sada nismo imali. Rekli smo neke stvari i vidimo da tu ima bespotrebnih nesporazuma. O nekim vrućim temama smo danas razgovarali, o Herceg - Bosni, tećem entitetu, kanalu Herceg - Bosne. Zadovoljan sam odgovorima, od HDZ-a sam dobio odgovor da Hrvati ne namjeravaju praviti nikakav treći entitet i da ih, kao što kažu, jedino neka loša bošnjačka politika može ponovo pokrenuti u tom smjeru - naveo je Izetbegović.

Delegaciju HDZ-a BiH, pored Čovića, činili su Borjana Krišto i Marinko Čavara.

U delegaciji SDA bili su, pored predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, Šefik DŽaferović i Halid Genjac.