latinica  ћирилица
10/04/2019 |  13:33 | Autor: BETA

Hrvatska i Kina spremne da otvore dijamantno razdoblje

Premijer Kine Li Kećijang izjavio je danas u Zagrebu da su Hrvatska i Kina spreme da otvore "dijamantno razdoblje" u svojim odnosima, a hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je da je posjeta kineske delegacije velika šansa za hrvatsku ekonomiju.
Premijer Kine Li Kećijang u Zagrebu (Foto: Vlada R. Hrvatske/Twitter) -
Premijer Kine Li Kećijang u Zagrebu (Foto: Vlada R. Hrvatske/Twitter)

- Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa - rekao je Kećijang na početku sastanka kineske i hrvatske delegacije u Zagrebu.

Kineski premijer doputovao je sinoć u prvu posetu Hrvatskoj u pratnji oko 250 političara i privrednika, a cilj posjete je jačanje odnosa sa zemljama srednje i istočne Evrope koje Kina želi snažnije da uključiti u projekt “Јedan pojas, jedan put“.

Poslije susreta delegacija dvije države, kineski premijer je u zajedničkoj izjavi s hrvatskim premijerom rekao da su razgovori bili “plodonosni“ i da je postignuta saglasnost o tome da treba pojačati saradnju u okviru odnosa Kine i Evrope, ali i bilateralnu.

On je izjavio da treba podsticati razvoj robne razmjene i dodao da je na sastanku izražena spremnost u jačanje saradnje kada je riječ o saobraćajnoj infrastrukturi.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je da je usvojena zajednička izjava koja “treba da da jasan smjer budućeg djelovanja svih naših resora, unapredi ekonomsku saradnju i stvori preduslove za dalje investiranje“.

On je istakao da posjetu kineske delegacije vidi kao “veliku šansu za hrvatske izvoznike, preduzetnike i hrvatsku privredu“.

Premijer je ocijenio da projekt Pelješkog mosta, za čiju je gradnju izabrana kineska firma “Čajna roud end bridž korporejšen“ i današnja posjeta kineske delegacije predstavljaju “ključnu prekretnicu za odnose dvije zemlje“.

Plenković je rekao da je trgovinska razmjena dvije zemlje na nivou milijardu evra, dok je prošle godine Hrvatsku posjetilo oko 250.000 kineskih turista. On je dodao i da postoji veliki interes hrvatskih i kineskih privrednika za poslovni forum u Dubrovniku gdje će se konkretno razgovarati o različitim oblicima saradnje.

U Zagrebu je danas potpisano šest ugovora, među kojima nekoliko ekonomskih, uključujući o željezničkoj infrastrukturi, poljoprivredi i turizmu. Tu su i sporazumi koji se odnose na digitalnu saradnju državne uprave s kineskom kompanijom Huavej, kao i na Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, nauku i sport.

Poslije Zagreba, kineska delegacija na čelu s premijerom otputovaće u Dubrovnik gdje se u četvrtak i petak održava samit Kine i 16 država istočne i srednje Evrope (16+1).

Ovo je prva posjeta nekog kineskog premijera Hrvatskoj, ali i šesti susret Plenkovića i Lija u posljednje dvije i po godine. Hrvatski premijer je posjetio Kinu krajem prošle godine.