latinica  ћирилица
10/04/2019 |  14:20 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Poslanici SNSD-a neće prisustvovati hitnoj sjednici PD PS BiH

Poslanici SNSD-a neće prisustvovati, za sutra zakazanoj, hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, potvrdio je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

- Sve je to politička farsa u kojoj nećemo da učestvujemo dok se ne definiše struktura vlasti na bh. nivou i dok SDA ne prestane da blokira imenovanje predsjedavajućeg i formiranje Savjeta ministara - potcrtao je Košarac ranije stavove SNSD-a.

Birati delegacije, komisije i druga parlamentarna radna tijela je besmisleno i u nekim slučajevima suprotno poslovničkim aktima u kojima je definisano koji predsjedavajući ili članovi komisije treba da budu iz vladajuće koalcije a koji iz opozicionih stranaka. Istovremeno praviti prohodnost u Parlamentu BiH, zakonskim i drugim rješenjima, u uslovima kada su pojedini ministri – poslanici, sa dvostrukim funkcijama, i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti, nepoznanica je u demokratskim društvima, kaže Košarac.

- Omogućavati ministrima-poslanicima Draganu Mektiću, Mirku Šaroviću, Adilu Osmanoviću ili predsjedavajućem u tehničkom mandatu Denisu Zvizdiću, da na u Savjetu ministara izglasavaju zakone, onda ih usvajaju u Predstavničkom domu, prethodno eventualno u komisijskoj fazi – što je obavezan put svakog zakonskog akta, a potom da ih u djelo sprovode, opet isti ljudi u Savjetu ministara, pa gdje to ima? - pita Košarac. 

Greška je bila, smatra Košarac, i konstituisanje Kolegijuma oba doma, prije nego stvari sa paralamentarnom većinom na nivou BiH postanu kristalno jasne. Ovako se, upozorava, može desiti da Zvizdić ostane predsjedavjaući Savjeta ministara i istovremeno, usljed sistema rotacije, postane predsjedavajući Predstavničkog doma BiH.

Na zahtjev poslanika SDP-a, Naše stranke, Saveza za bolju budućnost i A-SDA, a kako su naveli zbog pojačanog priliva migranata te neimenovanja parlamentarne Delegacije BiH pri Savjetu Evrope, hitnu sjednicu Predstavničkog doma BiH za sutra je zakazala predsjedavajuća Doma, Borjana Krišto. 

- I ovo je samo jedna politička farsa i reći ću vrlo odgovorno, mislim da je ovdje pokušaj uvođenja nekih novih praksi. Istina je da se poslovnički mora zakazati sjednica. To je definitivno tačno ali to znači da jedna grupa poslanika koja nema svoj definisan status, svaki put može proizvoditi takav odnos a da predsjedavajuća ili predsjedavajući mora postupiti u skladu sa Poslovnikom - zaključio je Košarac.