latinica  ћирилица
10/04/2019 |  14:27 | Autor: SRNA

Vučić: Odgovor Prištini nakon sastanaka sa svjetskim zvaničnicima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije da će odgovor na najnovije mjere Prištine donijeti nakon razgovora sa nekima od vodećih svjetskih zvaničnika krajem aprila.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Vučić je novinarima u Palati Srbija rekao da će tih mjera morati da bude, jer Srbija ne može da saginje glavu sve vrijeme.

- Molio sam ih da sačekaju završetak tih razgovora. Želim da se vidim sa kineskim predsjednikom Sijem 25. aprila, sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel 29. i 30. aprila i sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom. Poslije toga ću imati razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a onda ću biti spreman da srpskom narodu i Srpskoj listi predočim plan mjera države Srbije, ne želeći time da ugrozimo njihove poziciju - pojasnio je Vučić.

On je naveo da je to bila njegova pozicije tokom razgovora sa Srbima sa Kosmeta, a da će oni svoju odluku saopštiti javnosti tokom dana.

Vučić je naglasio da je situacija na Kosmetu veoma teška i da je pritisak na Prištinu da ukine takse prerastao u pritisak "vratite se dijalogu".

- A to što ste nam uveli takse - nema veze. E, ne može tako. Tako se sa Srbijom nećete igrati ma koliko da ste moćni i jaki, možete da mi prijetite koliko hoćete, ali za mene je mnogo važnije da sačuvamo ponos Srbije i obraz našeg naroda. Da postoje i da imaju priliku i pravo da odluče gdje će da žive i da vole svoju Srbiju - rekao je Vučić.

On je naveo da nastoji da racionalno vodi politiku i da ne ugrozi ni Srbe na Kosmetu, ni državu Srbiju.

Na pitanje novinara da li je on, u stvari, danas pozvao Srbe da učestvuju na predstojećim izborima koje je raspisala Priština i šta su mu oni odgovorili, Vučić je rekao da on nije na taj način sa njima govorio.

- Lično bih više volio da učestvuju, ali im to nisam na takav način govorio. Postoje mnoge opcije. I kada pobijede na izborima i pokažu koliko su jači od albanskih miljenika i štićenika i da se uvijek vidi da Srbija ima mnogo veću podršku svog naroda od svih ostalih - rekao je Vučić.