latinica  ћирилица
10/04/2019 |  14:42 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Organski otpad koristiti kao sirovinu

Organski otpad može biti iskorišten kao značajna sirovina čijom bi se preradom mogli dobiti određeni proizvodi, a istovremeno bi bio riješen i veliki ekološki problem, rekao je direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja.
Stručni skup - Foto: SRNA
Stručni skupFoto: SRNA

On je uoči stručnog skupa "Problem organskog otpada u Srpskoj" u Banjaluci, u organizaciji ovog instituta i njemačke kompanije "Gofin enerdži", novinarima rekao da u Srpskoj postoje velike količine organskog otpada u poljoprivredi, šumarstvu, preređivačkoj industriji koji predstavljaju priličan problem.

Trkulja je dodao da "Gofin enerdži" posjeduje najsavremeniju tehnologiju kada je riječ o preradi organskog otpada i dobijanja bio-gasa u višefaznoj obradi, gdje je iskoristivost izuzetno velika.

Prema njegovim riječima, ova firma želi da investira na ovim prostorima, te naveo da projekti iz oblasti ekologije imaju izuzetan značaj.

- Zbog toga smo ih i pozvali na ovaj skup da vidimo kakve su naše razvojne šanse i da na neki način doprinsemo rješavanju ovog problema, koji može da bude značajan izvor sirovine za dobijanje nekih novih proizvoda - rekao je Trkulja.

On je dodao da je jedan od nusproizvoda u ovoj tehnologiji i kvalitetno organsko đubrivo koje se može koristiti u poljprivrednoj proizvodnji.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka Draško Ilić rekao je da ogromne količine poljoprivrednog, šumskog i animalnog otpada koji se nalazi na teritoriji Grada Banjaluka i Srpske, predstavljaju jedan od velikih resursa, te da bi se njegovom preradom mogao dobiti bio-gas, električna i toplotna energiju.

- Ukoliko se pokrene izgradnja prerađivačkih kapaciteta, dobili bi i zdraviju životnu sredinu, jer nezbrinjavanje tog otpada predstavlja veliku opasnost po zdravlje ljudi i kontaminaciju zemljišta, vode i vazduha - naglasio je Ilić.

Direktor proivodnje u kompaniji "Perutnina" Ptuj u Hrvatskoj Velibor Popović rekao je da u BiH nije na adekvatan način riješen problem zbrinjavanja životinjskog otpada zbog čega su prinuđeni da ga odvoze u Srbiju, te dodao da se u slučaju carinskih problema na granici ovaj otpad odlaže na regionalnu deponiju u Ramićima kod Banjaluke.

- To nije dugoročno rješenje. U razvijenim sistemima ovakav otpad se koristi kao energija i potencijal, a kod nas je to ozbiljan problem. Nadam se da će u BiH to biti riješeno na adekvatan način - rekao je on.

Robert Šmitke iz kompanije "Gofin enerdži" kaže da ova kompanija ima dvadesetpetogodišnje iskustvo u izradnji postrojenja na bio-gas, te dodao da su ih do sada izgradili više od stotinu širom svijeta.

On kaže da su u ovoj kompaniji kao sirovinu koristili kukuruz, ali da su shvatili da to nije bilo ispravno, te da razmišljaju kako da iskoriste organski otpad za dobijanje bio-gasa.