latinica  ћирилица
10/04/2019 |  15:38 ⇒ 18:27 | Autor: RTRS

Izgradnja vrtića u Foči ide planiranom dinamikom

U Foči je započeta gradnja Dječijeg vrtića "Čika Јova Zmaj" koja bi trebalo da bude završena do kraja godine. Investitor, Opština Foča u izgradnju će utrošiti dva i po miliona maraka.

Prvih 561 kubni metar betona je u temelju debljine 50 centimetara. Јednospratna zgrada kapaciteta 25 mjesta prostiraće se na više od 1.000 kvadratnih metara. Sa dvorištem na ušću Ćehotine i Drine biće jedan od najsavremenijih predškolskih objekata u Srpskoj.

- Sama zgrada neće biti visoka, jer ne želimo da remetimo okolni ambijent. Materijali su klasika od betona radi se o čvrstom objektu trajnog karaktera gdje je rok amortizacije od 80 do 100 godina - istakao je Mensud Јahić, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Opštine Foča. 

Uz neznatne smetnje zbog kiše i podzemnih voda od februara radovi se odvijaju planiranom dinamikom. Izvođač do postavljanja krova ima rok od 240 radnih dana.

- Sljedeća faza je izrada vertikalno armiranih betonskih zidova i stubova. Nakon toga ide prva međuspratna tavanica i sve po projektu do pokrivanja - riječi su Boška Ivanovića, direktora Konstruktora iz Foče.  

U iščekivanju boljih uslova za rad iz Dječijeg vrtića podsjećanje: trenutno je 174 djece, a na listi čekanja 133.

- Nastojaćemo da listu čekanja smanjimo, možda i zatvorimo s obzirom na kapacitet koji će ustanova moći primiti, čim objekat bude završen - istakla je Slađana Vladičić, direktorka Dječijeg vrtića.  

Dječiji vrtić u Foči radi u neuslovnoj zgradu koja je sagrađena prije pola vijeka.