latinica  ћирилица
10/04/2019 |  16:01 | Autor: SRNA

Kocijančič: Brisel informisan o izborima u četiri srpske opštine na KiM

Brisel je informisan o vanrednim izborima za gradonačelnike četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije, koje je Priština raspisala za 19. maj i u kontaktu je sa svojom delegacijom i partnerima na terenu, rekla je portparol EU Maja Kocijančič.

Ona je još jednom pozvala na brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao najbolji način rješavanja svih otvorenih pitanja. 

- EU zajedno sa zemljama članicama i SAD poziva vladu /samoproglašenog/ Kosova da odmah suspenduje takse /na robu iz centralne Srbije i BiH/ kako bi se dijalog nastavio - rekla je Kocijančičeva.

Ona je za Tanjug naglasila da je trenutno ukidanje taksa preduslov za nastavak dijaloga i nešto što EU, zemlje članice i SAD konstantno traže. 

- Regionu je potrebno pomirenje, sveobuhvatna normalizacija i rješavanje svih otvorenih pitanja. To je ono što narod koji tamo živi traži i na čemu će EU nastaviti da radi na svim nivoima - rekla je Kocijančičeva.

Portparol EU nije htjela da komentariše jučerašnju smjenu još jednog ministra Srpske liste iz privremenih institucija na Kosovu i Metohiji, objasnivši da je riječ o "unutrašnjoj politici".