latinica  ћирилица
10/04/2019 |  16:51 | Autor: SRNA

PD Parlamenta FBiH: Podržana inicijativa Udruženja poslodavaca o rasterećenju privrede

Na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH podržana je incijativa federalnog Udruženja poslodavaca za donošenje seta zakona o rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta u ovom entitetu.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamenta FBiHFoto: RTRS

Zaključeno je da zakone treba da pripreme federalna Vlada i resorna ministarstva, te da ih upute u parlamentarnu proceduru u roku od 60 dana, u skladu sa Ustavom FBiH.

Vlada je zadužena da u istom roku bude održana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta za teritoriju FBiH.

Na sjednici zaključeno i da dva akta iz ovog seta - zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak - ne mogu biti razmatrani ako među njima ne bude i zakon o povećanju minimalne plate u FBiH, što je bio uslov poslanika SDP-a BiH i SBB-a.

Udruženje poslodavaca FBiH je polovinom marta pokrenulo pitanje usvajanje ovih zakonskih rješenja, među kojima je pet zakona izmjenama i dopunama zakona koje su Vladi i Parlamentu FBiH dostavljeni sredinom prošle godine, a odnose se na zdravstveno osiguranje, fiskalne sisteme, drumski saobraćaj, privatizaciju preduzeća, profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Poslodavci predlažu da Parlament razmotri te akte po skraćenom postpuku, prenosi portal "Kliks".

Udruženje poslodavaca FBiH pripremilo je još 20 tekstova zakona, među kojima zakona o finansijskom poslovanju, registraciji privrednih društava, stečaju, zaštiti na radu, štrajku, mirnom rješavanju sporova, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj bezbjednosti nezaposlenih.

Nakon tematskog zasjedanja, danas bi trebalo da počne druga redovna sjednica aktuelnog saziva federalnog Predstavnikog doma.

Osim Prijedloga zakona o zaštiti životne sredine, na predloženom dnevnom redu su dvije odluke o prihvatanju zaduženja po ugovorima o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Prva odluka odnosi se na realizaciju Projekta poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bonici u Zenici, a druga na realizaciju projekta Koridor "Pet ce" - dio tri.

Među ostalim najavljenim tačkama dnevnog reda redovnog zasjedanja su izvještaji o radu federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova i informacije o stanju bezbjednosti u FBiH za 2015, 2016, 2017. godinu, kao i za prvih šest mjeseci prošle godine.