latinica  ћирилица
10/04/2019 |  17:07 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Teslić: Markočević dužnost preuzeo, ali na posao ne može

Novoimenovani potpredsjednik Skupštine opštine Teslić Predrag Markočević preuzeo je dužnost, ali na posao nije mogao, jer je ostao bez kancelarije. Za takvo stanje optužuje načelnika Teslića, koji tvrdi da nije sporna kancelarija, već Markočevićevo imenovanje.

Bez problema novi potpredsjednik Skupštine opštine Teslić preuzeo je dužnost od svog prethodnika, ali ga je prvi dan na poslu dočekalo iznenađenje. Na vratima prostorije, koju je bivši potpredsjenik koristio sedam godina, osvanuo je natpis "Kancelarija za građanska pitanja", pa je Markočević ostao ispred zaključanih vrata.

- Veoma neprijatno sam iznenađen i kao borac i kao RVI i kao jedan od četiri funkcionera skupštine. Osjećam se poniženo, da mi u mojoj opštini neko zabranjuje da normalno radim, kao legalno izabran predstavnik - ističe Predrag Markočević.

Nije sporna kancelarija, već razrješenja i imenovanja, tvrdi načelnik Milan Miličević.

- Bilo je dosada tri ili četiri imenovanja i razrješenja potpredsjednika skupštine. Sva su pala na sudu, presude postoje, i ova sad se obustavljaju od izvršenja do okončanja sudskog spora - ističe Miličević. 

Mišo Stojanović, član Komisije za primopredaju, ističe da je problem u načelniku.

- Smatramo da je problem to što novoizabrani potpredsjenik nije po volji aktuelnog načelnika, kao što je bilo i u prethodnom periodu za određena kadrovska rješenja - kaže on.

Zvanično, kaže Miličević, niko nije tražio kancelariju za potpredsjednika, a to, kaže, i nije u njegovoj, već u nadležnosti predsjednika Skupštine opštine i stručne službe.

- Naravno, nikad nije ni slat zvaničan zahtjev za kancelariju bilo kom funkcioneru skupštine ili lokalne uprave, tako da ne smatram da je neophodno, ali ako bude, zahtjev će biti poslat - tvrdi Miroljub Letić, predsjednik SO Teslić.

Ovo je produbilo jaz između izvršne i zakonodavne vlasti u Tesliću, koji je kulminirao na referendumu, izglasavanjem povjerenja aktuelnom načelniku.

Dok u skupštinskoj većini rješenje vide u tome da svako od nadležnih radi svoj posao, načelnik izlaz vidi u raspuštanju lokalnog parlamenta.