latinica  ћирилица
10/04/2019 |  17:12 ⇒ 20:01 | Autor: SRNA

Halilović istrajan u blokadi akreditovanja univerziteta u Srpskoj

Pokušaj dogovora s ciljem deblokade reakreditovanja univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu propao je danas u Sarajevu jer direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović nije dozvolio upis javnih univerziteta iz Republike Srpske u registar BiH, iako je akreditaciju obavila Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske.
Banjalučki Univerzitet - Foto: RTRS
Banjalučki UniverzitetFoto: RTRS

Direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske Biljana Vojvodić izjavila je Srni da nije bilo napretka na sastanku u prostorijama Delegacije EU u BiH, kojem je prisustvovao i Halilović.

- Nažalost, nije bilo značajnijeg pomaka zbog toga što direktor agencije na nivou BiH i dalje insistira na svom nezakonitom rješenju i nije spreman da uvaži preporuku Komisije stručnjaka i komisije iz njegove agencije koja je, takođe, preporučila da budu akreditovani studijski programi i visokoškolske ustanove - rekla je Vojvodićeva.

Prema njenim riječima, Halilović je tvrdio da je sve nezakonito i da javni univerziteti iz Srpske ne mogu biti upisani u registar BiH akreditovanih visokoškolskih ustanova kao što je i navedeno u njegovom rješenju.

- To je bio njegov argument, iako je nezakonito samo njegovo rješenje da ne budu upisani i ništa drugo. Sve drugo je zakonito - istakla je Vojvodićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske donijela zaključke u vezi sa ovim problemom i da će ih, vjerovatno, u petak, 12. aprila, aktivirati.

- Nedopustivo je da se na ovaj način ponaša direktor jedne takve institucije - naglasila je Vojvodićeva.

Ona je dodala da su jedino dobili malo vremena u vezi sa odlukama Evropske komisije o učešću visokoškolskih ustanova u evropskim programima.

- Oni znaju da postoji problem i da je akreditacija završena. Ostaviće prostora da se dođe do rješenja i da naše visokoškolske ustanove ne trpe posljedice u vezi sa tim pitanjima. Dok traje rješavanje ovog problema neće biti donesena odluka da naše visokoškolske ustanove ne mogu učestvovati u evropskim programima i još ostaje prostor da se ovo pitanje riješi - kaže Vojvodićeva.

Prema njenim riječima, predstavnici EU su se ponašali kao medijatori i pokušali su da dvije strane podstaknu da dođu do rješenja i kompromisa kako bi visokoškolske ustanove i studenti bili u fokusu.

- Uvjerena sam da su oni shvatili gdje je problem i šta je suština cijele priče, ali, prema njihovom pravilu, nisu zauzimali stavove. Razmatrali smo mogućnosti kako da bude izvršen upis studijskih programa u državni registar, ali je Halilović odbacio sva rješenja - naglasila je Vojvodićeva.

Onaa je rekla da su predstavnici Delegacije EU saopštili da će pokušati da organizuju nove razgovore.

- Mi smo se izjasnili da smo za razgovor, ali je Halilović rekao da nema više šta da priča - istakla je Vojvodićeva.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH odbila je da u registar BiH upiše univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, iako je proces njihove akreditacije obavila Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske.

Vlada Srpske je ocijenila da je to čista politička opstrukcija procesa akreditacije dva javna univerziteta u Srpskoj i pokušaj njihove diskreditacije i u srijedu, 3. aprila, usvojila niz zaključaka, te dala rok od sedam dana Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH da javne univerzitete iz Srpske upiše u registar BiH u skladu sa uspješno okončanim procesom akreditacije u Republici Srpskoj.

Ukoliko se Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i njen direktor ogluše o taj zahtjev, Vlada je zaključila da će izdati instrukciju zamjeniku direktora i članovima Upravnog odbora te Agencije iz srpskog naroda da do daljeg zamrznu rad, a, istovremeno, će pokrenuti i proceduru za smjenu direktora Agencije.

Zaključeno je i da će tražiti povlačenje rektora iz Srpske iz rada Rektorske konferencije na nivou BiH, te da i Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske zajedno sa rektorima dva javna univerziteta u Republici Srpskoj podnese krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Vlada je o ovim zaključcima obavijestila Savjet ministara, Delegaciju EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka.