latinica  ћирилица
10/04/2019 |  17:12 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Šeranić: Biće razmotreno kada je moguće povaćati plate u zdravstvu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je zahtjev sindikata u oblasti zdravstva za povećanje plata legitiman, ali da će Ministarstvo razmotriti kada je na njega moguće pozitivno odgovoriti budući da je zdravstvo opterećeno dugovima.

Šeranić je, nakon sastanka sa predstavnicima svih reprezentativnih sindikata u oblasti zdravstva, naveo da su današnji razgovori bili kvalitetni i da će u skladu sa zahtjevima sindikata Ministarstvo vidjeti na šta je i u kojem trenutku moguće odgovoriti. 

- Usaglasili smo stavove o donošenju dugoročnih mjera kada je riječ o zahtjevima sindikata za povećanje plata i poboljšanje položaja radnika u zdravstvu, kao i o potrebi donošenja izmjena određenih zakona koje bi u narednom periodu trebalo da pripremamo - rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da je zdravstvo opterećeno dugovima i da treba razmisliti kako to riješiti, ali i paralelno sa tim vidjeti kada je moguće povećati plate.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Miodrag Femić rekao je da sindikat traži povećanje plata za 30 odsto.

On je naglasio da plata u zdravstvenom sektoru nije povećana 11 godina, već je i smanjena. 

- Ne očekujemo da Ministarstvo odmah pozitivno odgovori na naš zahtjev, te smo tražili da nam do 25. aprila budu omogućeni dalji razgovori sa predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem i Republike Željkom Cvijanović, da pokušamo da budu ispunjeni naši zahtjevi - naveo je Femić.

On je napomenuo da će, ukoliko ne bude sastanka, sindikat iskoristiti sve mogućnosti sindikalne borbe.

Femić je rekao da su sa ministrom danas usaglasili hitne mjere koje treba donijeti da se spriječi dalji odlazak medicinskog osoblja iz Srpske, donošenjem zakonske regulative koja se odnosi na zdravstveni sistem kojom bi bio odvojen medicinski od nemedicinskog kadra, regulisan medicinski sistem po pitanju struke i sigurnosti u njoj.

Govoreći o odnosu medicinskog kadra prema pacijentima, Femić je naveo da su ljekari potrošeni, malo ih je i ne mogu sve da stignu, tako da se, kako kaže, može očekivati da će pacijenti još duže čekati na preglede. 

- Tražimo da naš rad bude verifikovan na pravi način, kao svugdje u svijetu, da možemo živjeti od svog rada, a ne da radimo na crno, jer nam se ne uplaćuju doprinosi - poručio je Femić.

Kada je riječ o dugovima zdravstvenih ustanova, Femić je naveo da sindikat već deset godina upozorava na loše stanje i da je "Vlada kriva za sve što se dešava u zdravstvenom sistemu".

Femić je najavio da će sljedeće sedmice biti održan okrugli sto o Akcionom planu Vlade za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske.

Predsjednik samostalnog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Srpske Željko Šukalo rekao je da do sada nijedan direktor nije odgovarao za dugove u javnim zdravstvenim ustanovama, a neki su znali i za dvije godine napraviti minus u poslovanju od šest miliona KM.

Šukalo je naglasio da se mora hitno poboljšati materijalno-socijalni status medicinskog kadra.