latinica  ћирилица
10/04/2019 |  17:16 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Dodik o najavljenom sastanku: Nisam optimista, SDA krši Ustav

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas za RTRS da nije optimista povodom najavljenog sastanka SNSD-a, HDZ-a i SDA-a, te da SDA krši ustavno pravo opstruišući formiranje vlasti na nivou BiH.

- Nisam optimista. Bakir Izetbegović će i dalje uslovljavati. Nemam zahtjeve i očekivanja, ali ću naravno otići na sastanak - istakao je on.

Dodik je rekao da nije izvjesno kada će Savjet ministara biti formiran, te da SDA izmišlja razne načine da pokaže kako se o tome razgovara, a da u suštini dogovor nije blizu.

- Nama i ne treba dogovor s njima, jer mi, kao predstavnici Republike Srpske, imamo ustavno pravo da popunimo mjesta koja su po Ustavu predviđena za predstavnike srpskog naroda i Srpsku. Ne treba oni nama ništa da daju, niti mi nešto tražimo -poručio je Dodik.

On je naveo da je za formiranje Savjeta ministara potrebno izmijeniti procedure koje su nametnuli visoki predstavnici u BiH, te poštovati Ustav i izbornu volju građana. 

- Potrebno je da Republika Srpska imenuje svog predstavnika u Savjet ministara i da i drugi u BiH to urade, te da se oni sastanu i konstituišu organ. Problem je što su izmislili da to mora da ide u Parlament, a tu je potrebna većina - rekao je Dodik.

On je podsjetio i da su i zvaničnici EU jasno poručili da je potrebno što prije formirati vlast na nivou BiH.

Povezane vijesti:

Sljedeće sedmice zajednički sastanak SNSD - HDZ - SDA