latinica  ћирилица
10/04/2019 |  17:38 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

I stanovnici Dvora protiv odlagališta na Trgovskoj gori

Nakon Novog Grada, i stanovnici Dvora u Hrvatskoj mirnim protestom negodovali su zbog odluke Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori. Protest su podržali i predstavnici lokalnih zajednica i ustanova iz Srpske.

Simbolično, u pet do 12, više stotina stanovnika Dvora i ostalih krajeva Sisačko-moslovačke županije, blokiralo je saobraćaj, polučasovnom šetnjom. Na taj način poručili su da se protive odlaganju opasnog otpada u Čerkezovcu.

- Ovo nipšto nije lokacija za odlagalište. Sami znate da smo u blizini granice, i u blizini područja gdje živi 230.000 ljudi - riječi su Aleksandra Novakovića iz Dvora.

Ljuban Štrbac iz Matijevića najviše brine o prirodi.

- Žao mi je Une, prelijepe prirode u ovom kraju, ali i stanovništva koje bi osjećalo posljedice odlaganja radioaktivnog otpada - naglasio je Štrbac.

Rijeka Una je biser, od kojeg koristi imaju i BiH i Hrvatska. Zbog toga je, upozoravaju, nedopustivo da njen sliv bude doveden u opasnost.

- Ako narod bude stvorio sa lijeve i desne obale Une jednu vrstu senzibiliteta, onda ćemo imati šansu. U suprotnom, mislim da ćemo izgubiti svaku priliku - riječi su Darinka Dumbovića, gradonačelnika Petrinje i poslanika u Saboru Hrvatske.  

Јasmin Emrić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, najavljuje borbu do kraja.

- Prenosim stav iz Parlamentarne skupštine BiH da ćemo upotrebiti sva pravna sredstva koja su nam dozvoljena da zaustavimo ovaj projekat i ovaj plan - kategoričan je Emrić.

Proteste u Dvoru podržali su i građani, ekološke organizacije i ustanove iz Srpske.

- Priroda nema granica. Nažalost, nekad ni ljudski razum nema granica, pa se otišlo toliko daleko da se zatruje priroda - poručuje Vinko Kos iz Nacionalog parka Kozara.

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, vjeruje u konačnu pobjedu.

- Istrajaćemo u našoj borbi. Težimo ka tome da realizujemo sve one zaključke koji su u nekoliko navrata definisani - podsjeća Drljača.

Stanovnici Dvora zvižducima su ispratili obraćanje načelnika opštine Nikole Arbutine. Smatraju da se nije suprotstavio odlaganju otpada na Čerkezovcu.

- U našem prostornom planu iz 2007. ne postoji predviđena lokacija za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, to je laž koju iznosi opozicija opštine Dvor - tvrdi Arbutina. 

Na protest je pozvan i ministar zaštite okoline Hrvatske Tomislav Ćorić. Nije se odazvao, ali jesu mještani, pa i političari sa obje strane Une.

- Ne dijelimo se na ove ili one, odlično sarađujemo, a tako ćemo nastaviti i dalje, jer se samo zajedničkim snagama možemo izboriti - tvrdi Anita Kolarec, predsjednica Štaba za odbranu Dvora od nuklearnog otpada i organizator protesta.

Organizatori protesta najavili su da će, ukoliko ova inicijativa ne urodi plodom, 4. maja organizovati protest ispred zgrade Županije u Sisku, a kako su rekli, nakon toga, ako bude potrebno, protest će biti održan i na Markovom trgu u Zagrebu.