latinica  ћирилица
10/04/2019 |  17:49 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Јoš nema uslova za povećanje plata zdravstvenim radnicima

Za sada nema mogućnosti da budu povećane plate zdravstvenim radnicima, ali Vlada ne bježi od razgovora, poručio je resorni ministar Alen Šeranić, nakon sastanka sa predstavnicima tri reprezentativna Sindikata zdravstva.

Na odvojenim sastancima, razgovarano je o položaju zdravstvenih radnika i Posebnom kolektivnom ugovoru, koji ističe u avgustu.

Sindikat zdravstva pred ministra je izašao sa prijedlogom da cijena rada u zdravstvu, sa 135 KM, bude povećana na 150. Time bi, kažu, Vlada pokazala razumijevanje da, nakon 11 godina, budu povećane plate u zdravstvu.

- Mislimo da su to mala sredstva koja se mogu pronaći, kako bi se koliko-toliko poboljšao materijalni i socijalni položaj zaposlenih u zdrastvu Republike Srpske - kaže Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.

Rast plata jedini je zahtjev Strukovnog sindikata doktora medicine. I to za 30 odsto. Traže sastanak sa premijerom i predsjednicom Srpske.

- Zamolili smo da do 25. aprila resorni ministar pokuša da nam omogući sastanak sa onima koji mogu da odluče o našem zahtjevu, da li mogu udovoljiti ili ne. U obavezi smo prema bijelim mantilima - poručuje Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

Plate su legitiman zahtjev, kaže Šeranić, ali u ovom trenutku zahtjeve sindikata ne može podržati. Podsjeća na Akcioni plan i mjere Vlade, koje bi trebalo da obezbijede finansijsku stabilizaciju zdravstva i mogućnosti da se povećaju plate.

- Pitanje je da li se u ovom trenutku s aspekta finansijskog stanja u zdravstvu može ići sa određenim povećanjem plata, jer bi to dovelo zdravstvo pred kolaps i stečaj - poručuje Šeranić.

Da su pomaci u poboljšanju materijalnog statusa zdravstvenih radnika potrebni odmah, poručuju i iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu. Ministra podsjećaju da su akcioni planovi donošeni i ranije, ali nisu provođeni.

- Činjenica je da niko nikada nije odgovarao. Činjenica je, da otkako radim, u ovih 38 godina, nijedan direktor nije odgovarao - ističe Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Svako treba da snosi odgovornost - ministar, saradnici, direktori, odgovara Šeranić.

Ovo pitanje definisano je i Programom ekonomskih reformi i Akcionim planom. Radiće se i na izmjeni zakonskih rješenja, čiji je cilj bolji položaj zdravstvenih radnika.

- Treba da vidimo kako i na koji način, prije svega sa aspekta definisanja djelatnosti u zdravstvu, kako da struku kroz zakonsku materiju uredimo - zaključio je Šeranić.

Treba odvojiti medicinsko od nemedicinskog osoblja, poručuju iz tri sindikata. To bi, uz povećanje plata, moglo da bude jedna od mjera koja će zdravstvene radnike zadržati u Srpskoj - i to u javnim ustanovama.