latinica  ћирилица
10/04/2019 |  19:01 ⇒ 11/04/2019 | 11:27 | Autor: RTRS

Srpski ministri u Savjetu ministara opet ignorisali interese Srpske

Srpski ministri u Savjetu ministara, opet su ignorisali interese Srpske. Osim što su, u tehničkom mandatu, sačinili Program rada za 2019. godinu, kojeg bi trebalo da se pridržavaju njihovi nasljednici, glasali su za NATO put BiH, aktivaciju i sprovođenje MAP-a.

Iz SNSD-a odgovaraju da takav program neće biti poštovan, već da će poštovati Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, koju je izglasala Narodna skupština.

Za ministarskim bh. stolom, kažu akteri, vokalna četverogodišnja harmonija!? Na kraju, upadljivo - prečesto potcrtavali su "udarnici", a ponajčešće predsjedavajući Denis Zvizdić, kako "jedva čekaju" da resore predaju.

A onda u "čekanju", a mimo pozitivne prakse, pohitali da nasljednicima ostave dobar, na vlastitim željama zasnovan "temelj". I u tom "temelju" kao prioritet - NATO put BiH!

Martovska, 167. sjednica Savjeta.Prisutna sva tri srpska ministra. Na stolu jednogodišnji program rada za nasljednike – i u njemu aktivnosti vezane za NATO put BiH.

Zapisnik sa sjednice "kazuje" kako je reagovao samo Mirko Šarović i zatražio da se ta stavka iz Programa briše. I zahtjev je "usvojen" - ispostaviće se, privremeno. Na Šarovićevu "korekciju" uslijedila je Zvizdićeva "korekcija", koja je prvobitnu poništila. I deset dana kasnije, izglasan je i zapisnik i Program rada Savjeta ministara.

U njemu još rigidniji stav o NATO putu BiH. Umjesto formulacije o "širokom političkom konsenzusu", integracije kao dirigovani prioritet svim bh. institucijama.

Da li je Zvizdić u duhu četverogodišnje harmonije, posljednju javnu "disharmoniju" sa srpskim ministrima podijelio!? Da li su oni, što ne bi bio prvi put, "zaboravili" na skupštinsku Rezoluciju kojom Srpska "štiti" svoju vojnu neutralnost, ili na NATO-ovo ratno "eksperimentisanje" sa osiromašenim uranijumom čije posljedice srpski narod još trpi, ili... Kako god, Program rada i prioritetan NATO put BiH, danima već, javnosti dostupan.

A srpski ministri ćute! Iz Šarovićevog kabineta tek iznuđena potvrda neuspjele "korekcije" i podsjećanje kako je sporni dio u nadležnosti prvenstveno Ministarstva odbrane. No, Program nije usvajan parcijalno, već integralno! Istine radi, još ranije se oglašavao i Dragan Mektić. Naizmjenično, zavisno od ambijenta, zalagao se i protivio članstvu u Alijansi. U posljednjem istupu, pred sarajevskim publikumom, u NATO-u je opet "ugledao" pravnu sigurnost i prosperitet za BiH, ali i dalekovidno - za Srbiju.

I Igor Crnadak je verbalno "ciljao" Alijansu, pa se potom korigovao. Ko je od njih, ili su svi "harmonično" ovaj put podigli ruku za NATO!? Јer bila je neophodna makar jedna!

Za predsjedavajućeg, kome je srpski prethodnik u Predsjedništvu Mladen Ivanić, takođe u "nasljedstvo" ostavio, prošlogodišnji strateški dokument opet o prioritetnom NATO putu, a na koji se sada kao na "crveno slovo" pozivaju Zvizdić i "zvizdići", skupštinska Rezolucija je "Sveto pismo".

- Republika Srpska može samo izgubiti prijatelje i dalje razgrađivati svoju autonomiju. Pitanje je šta dobijamo? Zar da zaboravimo bombardovanje i sve žrtve tokom NATO agresije - istakao je Milorad Dodik, predsjedavaći Predsjedništva BiH.

Gotovo svakodnevne "sarajevske podvale" uvijek su usmjerene protiv Srpske, njenih institucija i stajališta. No, problem je, kaže Staša Košarac, što u tim podvalama učestvuju i akteri iz Srpske.

Najnovija, nikoga ne obavezuje, jer bh. ministrima odavno je "oduzet" legalitet. Oduzeli ga, kaže s razlogom, a to i posljednje "remek djelo" dokazuje, još u oktobru prošle godine, birači.

- Ako ništa, nije bilo pres konferencije ministara koji dolaze iz Republike Srpske, tih podobnih "Bakirovih Srba" da dođu i kažu da su oni preglasani, ili su izmanipulisani ili ne znam ni ja šta. Mi smo nudili SDS-u i PDP-u da zajednički, bazično radimo na očuvanju interesa Srpske. Ponudili smo jedinstvo u Sarajevu. Oni su to shvatili kao ponudu za fotelje, a upravo sad sjede u foteljama i implementiraju politike koje nisu u interesu Republike Srpske - rekao je Staša Košarac, predsedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

A upravo je i jedino, skupštinska rezolucija i srpsko jedinstvo zaštita od "uvlačenja" BiH u Alijansu.

I prije koji dan sa Samita iz Talina "raširene" su čelične, a za Srbe i krvave ruke - naprasno, bezuslovno, poslije desetogodišnjeg uslovljavanja. No kakva korist, kad su nam ministri u Sarajevu, u "disharmoniji"!?