latinica  ћирилица
10/04/2019 |  21:25 ⇒ 11/04/2019 | 11:22 | Autor: RTRS

Čović: BiH prijeti ozbiljna kriza vlasti (VIDEO)

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u emisiji Telering da će BiH upasti u ozbiljnu krizu vlasti ako uskoro ne bude formiran Savjet ministara.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Čović je rekao da je Savjet ministara mogao da bude formiran krajem prošle godine, da nema bošnjačke strategije zasnovane na transformaciji brojnosti na nivo odlučivanja.

- Šest mjeseci nakon izbora nemamo formiranu vlast. Pokušali smo definisati partnere koji bi formirali Savjet ministara, jer to nisu klasični koalicioni odnosi, već zakonski okvir u kojem morate imati predstavnike tri naroda u Savjetu. Sada kada treba da podijelimo resore, desio se problem - istakao je on.

Čović je naveo i da je strategija političkog Sarajeva, odnosno bošnjačkih stranaka predvođenih SDA, i dalje pronalaženje krivca i predstavljanje sebe kao žrtve.

- Žao mi je što je tako, moramo se okrenuti budućnosti - naveo je on i dodao da opstrukcije SDA mogu potrajati unedogled.

Čović je istakao da bi se desila blokada vlasti u BiH, ukoliko bi HDZ povukao svoje kadrove iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu, ali da ova stranka to neće učiniti jer ne želi blokade i opstrukcije.

On je najavio da će njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron krajem mjeseca organizovati sastanak na kojem će učestvovati predstavnici zemalja regiona.

Emisiju Telering možete pogledati ovdje.