latinica  ћирилица
11/04/2019 |  10:10 | Autor: SRNA

Cucić: Scenario o zatvaranju granice BiH nije pretjerano realan

Komesar Srbije za izbjeglice Vladimir Cucić ocijenio je danas, povodom najava iz BiH o zatvaranju granice sa Srbijom ako bude nastavljeno zatvaranje granice EU pred migrantima, da takav scenario nije pretjerano realan.
Vladimir Cucić (foto: Fakti.org) -
Vladimir Cucić (foto: Fakti.org)

- Svake godine počinje veliko pokretanje /migranata/ koje će trajati do kraja oktobra, pa će se posle zaustaviti u centrima - rekao je Cucić.

On je dodao i da je sasvim očekivano da migranti potraže alternativni pravac kretanja jer su, kako je podsjetio, neke susjedne zemlje već podigle žice.

- Migrante, kao ni vodu, nikad niko nije zaustavio. Pokazalo se da je moguće da probiju granice i oni to obilato koriste - izjavio je Cucić za RTS.

Cucić je istakao i da je Srbija spremna za novi talas migranata, dodavši da se ne očekuje veći pritisak.

- Mislim da je grčka vlast jasno pokazala da neće dozvoliti neplanirane polaske. Grci i Turci dobro i organizovano drže riječ i ispunjavaju svoje obaveze - rekao je Cucić.

Prema njegovim riječima, migranti u Srbiju ne mogu da dođu desantom.

- Treba da se dese veća pomjeranja u Grčkoj i Turskoj, smirila se situacija u Siriji, ne očekujemo pritisak, ali su čuda moguća - naveo je Cucić.

On je dodao i da je u Srbiji jutros bilo oko 3.900 migranata, od kojih je njih oko 3.300 u prihvatnim centrima.

Cucić je naveo da je broj migranata ove sedmice smanjen za oko 300 u odnosu na prethodnu.

Govoreći o zahtjevima migranata za azil, Cucić je naveo da je 99 odsto podnesenih u Srbiji nerealno.

- Oni podnesu zahtjev da bi bili ovdje legalno i ne čekaju da se legalno procesuiraju, čak ne sačekaju ni prvi intervju, pa odmah 95 odsto njih ode - rekao je Cucić, dodavši da manje od 20 ljudi zaista želi da ostane u Srbiji.

RTS je podsjetio da između Srbije i Sjeverne Makedonije granična policija od početka godine bilježi veći broj ilegalnih ulazaka migranata.