latinica  ћирилица
11/04/2019 |  12:01 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Galijašević: Nijedna institucija ne kontroliše uskladišteno oružje u FBiH

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević tvrdi da na teritoriji Federacije BiH koji kontroliše SDA postoji ogroman broj raznih paravojnih formacija i organizacija proisteklih iz posljednjeg rata koje se obučavaju za nove sukobe.
DŽevad Galijašević (foto: insajder.in) -
DŽevad Galijašević (foto: insajder.in)

Komentarišući za Insajder nedavne tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika da se Bošnjaci "ilegalno naoružavaju" te da je došlo do nekontrolisane i povećane proizvodnje oružja i municije u fabrikama namjenske industrije na području FBiH, Galijašević ističe da se svi ti procesi, prema njegovim riječima, odvijaju pod direktnom kontrolom najveće bošnjačke stranke.

- SDA je mimo zakona formirala mnoge organizacije koje predstavljaju teret društvu i koje su otvorena prijetnja bezbjednosti. Upravo je SDA izvor svih sukoba i svih paralelnih dejstava od 90-ih godina do danas. To je stranka koja je naučila da djeluje izvan sistema i koja ne funkcioniše u okviru institucija i zakona. Najveću prijetnju predstavlja to što SDA, takva kakva jeste, ima oružane resurse u vidu šest namjenskih fabrika i što pod svojom kontrolom ima stotine raznih organizacija koje su spremne na nasilje - kaže Galijašević.

On, između ostalog, navodi brojne primjere koji, kako tvrdi, dokazuju da se u dijelovima FBiH već godinama vrši borbena obuka pojedinaca i organizacija koje kontroliše najveća bošnjačka partija.

- Postoje mnoge organizacije proistekle iz rata koje su nastavile da vrše obuku. To su "Zelene beretke", zatim "Askeri", čije smo obuke mogli da vidimo, tu su razni airsoft klubovi koji su se pojavljivali u operacijama na Igmanu, koji vrše obuku oko Igmana i na području srednje Bosne. Mogli smo da vidimo i "Patriotsku ligu", koja vrši određene obuke u uniformima. Sve se to odvija na etnički najočišćenijem dijelu BiH, a to je prostor Federacije gdje žive muslimani. Više muslimana danas živi u Istočnom Sarajevu nego Srba i Hrvata zajedno bilo gdje na prostoru koji kontroliše SDA. Njima takav etnički očišćen prostor i treba kako bi navedene aktivnosti vodili što skrivenije od očiju javnosti - tvrdi Galijašević.

Podsjećajući na više puta ponovljenu izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da namjenske fabrike u FBiH proizvode oružje i municiju za "ne daj Bože", Galijašević tvrdi da je ta prozvodnja, zapravo, namijenjena za "sukobe, ratove i haos".

- Predsjednik Dodik upravo je ukazao na tu okolnost da se šest velikih fabrika u kojima se proizvodi sve od streljačkog oružja pa do haubica 155 milimetara, a to su fabrike u Goraždu, Konjicu, Hadžićima, Vogošći, Travniku i Bugojnu, nalaze potpuno izvan kontrole zajedničkih institucija BiH. Јedina kontrola se ostvaruje u spoljnotrgovinskom prometu. Međutim, kada je riječ o skladištenju tog oružja, kada je riječ o naoružanju koje ostaje u zemlji i koje ne ide u spoljnotrgovinski promet, ne postoji nijedna zajednička institucija koja vrši kontrolu nad količinom tog oružja, nad skladištima niti nad eventualnim zloupotrebama. Kad vidimo koliko u ovoj zemlji funkcioniše paravojnih, parapolitičkih i raznih paralelnih organizacija, kad vidimo islamski radikalizam koji preko tih organizacija upućuje ljude na druga ratišta, kad vidimo vehabijske kampove, zatvorena naselja i ako znamo koliki je priliv migranata, jasno je da ovo oružje može biti zloupotrebljeno zajedno sa viškovima naoružanja koje je još davno trebalo da se uništi u ovoj zemlji - kaže Galijašević.

Izvor: Insajder.in