latinica  ћирилица
11/04/2019 |  13:20 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

Terzić: NATO podržava radikalne islamiste u BiH i Kosovu i Metohiji

Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić rekao je da NATO provodi politiku destabilizacije Balkana i da Alijansa nije garant stabilnosti u regionu.
Slavenko Terzić  (Foto:mfa.gov.rs) -
Slavenko Terzić (Foto:mfa.gov.rs)

- Posljednjih 30 godina pokazale su da Alijansa podržava neke veoma opasne projekte, kao što je na primjer "velika Albanija", a što destabilizuje cijeli Balkan. Јoš jedan primjer ovakvog ponašanja je podrška radikalnim islamistima, posebno u BiH i na Kosovu i Metohiji - rekao je Terzić za list Izvestija.

On je dodao da Beograd nema namjeru da se pridruži Alijansi.

- Posljedice užasnog NATO bombardovanja i dalje su svježe u našem pamćenju. Srbija je vojno neutralna zemlja i ne želi da se priključi nijednom vojnom bloku, uključujući NATO - rekao je Terzić.

On je dodao da militarizaciji u Evropi alternative treba da budu miroljubiva koegzistencija različitih kultura i tradicija, dijalog i međusobno razumijevanje.

Oleg Bondarenko, direktor Fondacije "Progresivna politika", rekao je da ako Albanci na Kosovu odluče da rasporede svoje oružane snage na sjeveru Kosova, u kome je većinsko srpsko stanovništvo, Beograd će morati da pošalje svoje vojnike da zaštiti Srbe.

- Takav scenario mogao bi da znači početak rata - rekao je Bondarenko.

On je upozorio da ako NATO snage budu intervenisale u mogućem sukobu, ne može se odbaciti potpuna destabilizacija regiona.

- Demarkacija teritorija između Beograda i Prištine mogla bi da spriječi takav razvoj događaja, ali će to biti veoma teško sprovesti zbog nespremnosti prištinske strane - rekao je Bondarenko, prenio je TASS.