latinica  ћирилица
11/04/2019 |  15:50 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Lopare: Potpisani ugovori o sanaciji 12 kuća oštećenih u poplavama

U Loparama su potpisani ugovori o sanaciji 12 kuća oštećenih u poplavama i klizištima 2014. godine. U okviru ovog programa u Loparama se gradi i 29 novih kuća.

Goranu Spasojeviću, ratnom vojnom invalidu iz Vukosavaca, biće popravljeno prizemlje kuće oštećeno u poplavama.

U okviru istog programa pomoći ranije je dobio plastenik, zbog čega je zahvalan donatorima.

- Od klizišta i podzemnih voda bilo je oštećeno tri dunuma zemlje. Voda je ušla u kuću, tako da nam je tom prilikom uništena većina stvari - priča Spasojević.

Popravka kuće odobrena je i za četvoročlanu porodicu Јovanović, koja je očekivala ozbiljniju pomoć u stabilizaciji objekta.

- Obećana mi je sanacija dvije sobe, zamjena pločica, vrata i prozora ali sam očekivao i vanjsku sanaciju, kako bi se zaustavio nagib i proklizivanje kuće - pojašnjava Dragan Јovanović, MZ Peljave.

Program za oporavak od poplava sa 15 miliona evra finansira Evropska komisija u saradnji sa Vladom Republike Srpske, a sprovodi UNDP. Radovi u 15 stambenih jedinica odobreni su od nadležne komisije.

- Od strane komisije napravljena je procjena i predračun radova definisanih ovim ugovorima, koji će u narednom periodu biti izvedeni. Ukupna vrijednost radova koji se ulažu u sanaciju ovih kuća je do 10.000 KM - rekao je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Nakon poplava 2014. godine, kroz razne programe pomoći, na području Lopara izgrađena je 71 kuća, a još 29 biće završeno do kraja ove godine.