latinica  ћирилица
11/04/2019 |  16:02 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Uskoro i u Srpskoj - elektronskim putem do građevinske dozvole

Do građevinske dozvole, elektronskim putem, uskoro i u Republici Srpskoj. To će omogućiti nacrt Zakona o izmjenama i dopunama zakona o uređenju prostora i građenju koji će se pred narodnim poslanicima naći na sljedećoj sjednici. Plan je da se razmjena podataka između organa koji vodi postupak i ostalih učesnika vrši u elektronskom obliku i u propisanoj formi.

Dobre vijesti za građevinski sektor. Prikupljanje papirologije od vrata do vrata uskoro postaje prošlost.

Usvoje li poslanici zakon, investitori, će biti u prilici da "jednim klikom" dođu do građevinske dozvole.

To će, ukratko, značiti, brže procedure i manje troškove.

- Doći ćemo do situacije gdje, ko ima završeno zemljište vlasnički, će na vrlo jednostavan način doći do građevinske dozvole i do svih elemenata koji su potrebni. Ko nije riješio imovinske odnose, imaće i dalje veliki problem - ističe Božidar Golubović, arhitekta u kompaniji "Ekvator".

Elektronski postupak podrazumijeva da se kompletna procedura od podnošenja zahtjeva i dostavljanja dokaza do izdavanja lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole, te odlučivanja po redovnim i vanrednim pravnim lijekovima, sprovodi elektronski, putem odgovarajućeg softvera za elektronske dozvole. Tako investitori neće čekati 30 dana na svoju dozvolu.

- Mi smo ovaj skratili. Taj rok je 15 dana kada investitor pribavi svu dokumentaciju koja je neophodna za izdavanje građevinskih dozvola - rekla je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

U pripremu zakonskog rješenja uključeni su Svjetska banka, Njemačka razvojna agencija i poslovna zajednica u Srpskoj.

Privredna komora očekuje da će njihove sugestije o načinu obračuna rente i naknade za uređenje građevinskog zemljišta biti ugrađene u zakon. Elektronske dozvole smatraju značajnim podstrekom za građevinski sektor.

- Vjerujemo da će one unaprijediti ovaj sektor i doći će do brže dinamike gradnje. Mi jednostavno imamo određenih slučajeva, gdje je komplikovana situacija, da je za pribavljanje dokumentacije potrebno par mejseci, a toliko vremena je potrebno i za samu izgradnju objekta - istakao je Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala.

Nekoliko lokalnih zajednica, u okviru pilot projekta, već se priprema za elektronsko izdavanje dozvola.

U njima bi ovaj sistem mogao da zaživi do kraja godine.

Do tada bi, prema riječima resorne ministarke trebalo da bude instalisan i softver, čiju nabavku će, u iznosu od milion KM, finansirati Svjetska banka.